Interconnectie in de digitale economie

In 2020 zal 40% van de IT-uitgaven naar as-a-service-dienstverlening gaan, is de verwachting. Daarnaast krijgt IT nieuwe vraagstukken te verhapstukken. Voorbeelden daarvan zijn het toepassen van methoden en technieken om de versnelling van applicatieontwikkeling te faciliteren en het verbeteren van de gebruikerservaring van digitale producten als webportalen of apps.

Naarmate meer applicaties van datacenters op locatie naar cloudomgevingen gaan, wint flexibele toegang tot data en applicaties via het netwerk aan belang. De cruciale rol van het Wide Area Network en het bedrijfsnetwerk blijven vaak buiten beeld bij strategische digitaliseringsplannen. SaaS-software en andere cloudvoorzieningen worden nu vaak via publieke internetverbindingen ontsloten. Slecht presterende applicaties en matig ontsloten clouddiensten zijn aan de orde van de dag.

In de markt is een nieuw aanbod van netwerkdienstverlening opgekomen, dat bedrijven in staat stelt hun verbindingen met externe cloudomgevingen sterk te verbeteren. Dit METRI strategic report biedt volop informatie en best practices om de cloud connectiviteit op een hoger plan te brengen. Veel daarvan is te vinden in de multi tenant datacenters, die groot geworden zijn met de doorbraak van internet en nu als rotondes voor dataverkeer gaan functioneren tussen cloudproviders en hun afnemers. Het is een essentiële reddingslijn voor enterprises om hun connecties met de buitenwereld op te waarderen en hun digitale toekomst veilig te stellen.

Meerdere vormen

Voor organisaties met een traditionele opzet van hun bedrijfsnetwerk ligt het voor de hand om betere verbindingen met cloudplatformen onder te brengen in WAN-dienstverlening. Zeker als een provider met een nieuwe generatie netwerkdiensten werkt, zijn er volop mogelijkheden om de connecties tussen cloud en eindgebruikers gecontroleerd te verbeteren. Een andere mogelijkheid is interconnectie via colocatie. Bedrijven die een serverrack afnemen in een multi tenant datacenter krijgen toegang tot een grote verzameling serviceproviders. Met deze infrastructuurvoorziening organiseren bedrijven flexibiliteit en keuzevrijheid.

Cloud exchanges

Omdat veel datacenters inmiddels op talloze manieren via glasvezel op elkaar aangesloten zijn, is deze infrastructuur als solide basis gaan fungeren voor een cloud leveringsmodel rond connectiviteit. In een aantal multitenant datacenters is het colocatie-aanbod uitgebreid met een cloud exchange. Op basis van één zware dataverbinding en een aansluiting op de exchange krijgen organisaties toegang tot een brede verzameling cloud providers en diensten. Omdat er onder on demand voorwaarden connecties te maken zijn met cloud providers, maakt deze elastische vorm van interconnectie nieuwe use cases mogelijk.

Edge computing

Cloud connectiviteit zal de komende jaren een sterke ontwikkeling doormaken met de komst van 5G en doorbraak van IoT. Datacenters staan in veel gevallen geografisch ver van de gebruiker af ook al zijn systemen via glasvezel ontsloten. Verzamelde sensordata is zo omvangrijk dat verwerking in een centraal datacenter onwenselijk is. Een decentrale cloudvoorziening – ook wel edge computing genoemd – zorgt ervoor dat het netwerk zelf over genoeg processorkracht en opslag zal beschikken om een eerste bewerkingsslag te kunnen doen op data. Dit zal de cloud dichterbij brengen.

Dit strategic report is tot stand gekomen in samenspraak met:

METRI Cloud

Meer weten?

Spreek direct een specialist, neem contact op met IDC | Metri voor een snel en duidelijk antwoord:

Stel je vraag