Flexibiliteit en modernisering van de applicatiestack

Op dit moment hebben veel organisaties low-code omarmd om hun software gedreven toekomstplannen te realiseren. Of zij zijn van plan om dit te doen. Low-code is de benaming van een nieuwe generatie programmeerhulpmiddelen die tot op een hoog niveau de abstractielaag van modellen gebruiken om het proces van softwareontwikkeling te versnellen. Een tweede pluspunt is een platform aanpak waardoor de ontwikkeling, het testen en het live brengen van applicaties volledig gestroomlijnd is. Deze twee zaken verhogen de productiviteit van softwareontwikkeling. Van een plan tot een werkende applicatie kost met een low-codeplatform minder tijd en moeite is het idee.

Waar applicaties vroeger tot stand kwamen na lang zwoegen, is het tegenwoordig mogelijk om in een tijd van weken een werkbare oplossing neer te zetten. De modelgebaseerde aanpak zorgt ervoor dat werknemers met hooguit wat basis programmeerkennis het grootste deel van applicatieontwikkeling voor hun rekening kunnen nemen. Dat klinkt bedrijven in de huidige IT-arbeidsmarkt als muziek in de oren. Een nieuwe groep ‘citizen developers’ die model gedreven software kan ontwikkelen, lijkt de innovatieplannen een impuls te kunnen geven.

De populariteit van low-code platformen krijgt ook aan de aanbodzijde een impuls doordat een aanzienlijk deel van de leveranciers deze voorzieningen als basis zijn gebruiken voor hun dienstverlening. IT-dienstverleners passen een bestaand onderhoudscontract aan en baseren de dienstverlening op een low-code platform om sneller te kunnen leveren en de onderhoudskosten naar beneden te krijgen. Door de legacy bij een klant te transformeren, wordt onderhoud goedkoper en komt er meer ruimte voor innovatie zonder extra kosten voor de klant.

Low-codeplatformen zijn erop gericht om snel functionaliteit te bouwen. Op de lange termijn kan de kwaliteit en de veiligheid van deze applicaties een issue worden. Grotere organisaties moeten grip houden op de onderhoudbaarheid van de codebasis om de kosten van het applicatiebeheer tijdens de gehele levenscyclus van een applicatie binnen de perken te kunnen houden. Om die reden knaagt er iets. Als het steeds gemakkelijker wordt om allerlei functionaliteit te koppelen en te stapelen, zouden deze toch al ingewikkelde core-systemen dan niet veel te complex worden? Zijn low code-platformen wel geschikt voor de echt zware toepassingen, enkele uitzonderingen daargelaten?

Deel dit artikel:

Strategic Reports

Artikelen & Blogs

27 november 2017

Bedenken, klikken en bouwen

Boeingavenue 251 - 1119 PD Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777