Een uitvaartverzekeraar en -verzorger gaat haar bestaande polisadministratie systeem vervangen door een pakketoplossing. De leverancier van het pakket heeft in samenwerking met haar implementatie partner een ‘Solution definition report’ geschreven waarin de te implementeren functionaliteit is beschreven. Na een initieel fixed-price voorstel voor het project volgden er discussies waarbij de prijs substantieel omhoog ging en het management van de verzekeraar het gevoel kreeg minder inzicht te krijgen in de uiteindelijke projectkosten.

De verzekeraar heeft METRI gevraagd haar ‘Software Cost Estimation’ dienst in te zetten om de gevraagde prijs te challengen. De korte doorlooptijd was hierbij een bepalende factor. De resultaten moesten binnen een week gepresenteerd worden.

METRI heeft de functionele omvang van de in het project te realiseren software gemeten in één van de ISO standaarden voor Functional Size Measurement. In dit geval is de COSMIC standaard gebruikt. Deze methode is ook gebruikt om de omvang van de data migratie te meten. Vervolgens zijn 2 methodes gebruikt om van de omvang naar de begroting in uren, kosten en doorlooptijd te gaan.

  1. Gebruik van de METRI database met data van meer dan 10.000 projecten.
  2. Toepassen van de SEER-SEM technologie van METRI partner Galorath ingezet.

METRI heeft dit onderzoek binnen een week uitgevoerd en de resultaten naar tevredenheid gepresenteerd. Een belangrijke bevinding betrof het feit dat er een zeer kleine kans was dat de begrote doorlooptijd gehaald kon worden.

Naast de inhoudelijke challenge van de begroting heeft METRI aanbevolen om het contract niet fixed-price aan te gaan maar op basis van Time&Materials, waarbij er wordt gestuurd op geleverde productiviteit, kosten, leversnelheid en de geleverde kwaliteit. Het onderzoek bood de verzekeraar de juiste informatie om het vervolgtraject met vertrouwen in te gaan.

Referentie Cases

Wij delen graag onze verhalen. Meer weten over de samenwerking met bovenstaande bedrijven? Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.