Deze organisatie in de logistieke sector heeft een groot backoffice systeem van ca. 2 miljoen regels code, gerealiseerd in PL/SQL. Het management van de organisatie wil de performance van de teams meten en vergelijken met de markt. Hierbij moet ook de kwaliteit worden vastgesteld, tezamen met een concreet verbeterplan om deze te verbeteren.

Door middel van de Agile Team Performance Monitor service heeft Metri de kwaliteit van de code gemeten en daarnaast de agile team performance metrics Productiviteit, Cost Efficiency en Delivery Speed vastgesteld en vergeleken met de markt. Op basis van de aangeleverde code is een system-level assessment uitgevoerd, waarbij niet alleen de code is geanalyseerd, maar ook is gekeken naar eventuele issues in de architectuur en in de gebruikte ‘third-party’ componenten. Metri gebruikt hierbij de wereldwijd toonaangevende technologie CAST Application Intelligence Platform (AIP), dat de software op systeemniveau meet tegen ruim 1800 regels en best practices aanbevolen door organisaties als ISO, CISQ, SEI, NIST, OWASP, OMG en Mitre.

De productiviteit van de teams was in de eerste meting lager dan marktgemiddeld. In de tweede meeting was de productiviteit al beter dan marktgemiddeld. De Cost Efficiency en Delivery Speed zijn beiden marktconform.

Het management dashboard geeft trends weer in de metrics Total Quality Index (TQI), Robustness, Security, Efficiency, Changeability, Transferability, Technical Debt en Critical violations. Ook de voortgang t.o.v. het Actieplan wordt bijgehouden.

De technical debt in de applicatie was relatief hoog. Met name op de health factors security en efficiency scoort de applicatie lager dan gewenst en zit er relatief veel risico in de applicatie. Het aantal critical violations, de ‘never-to-do’s’ volgens de genoemde standaarden en best practices, is absoluut gezien vrij hoog: ca. 5000.

Voorbeeld Dashboard

In het Engineering Dashboard kunnen de ontwikkelaars op coderegelniveau zien welke ‘critical violations’ zijn gevonden, waarom dit violations zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Metri heeft de ‘low hanging fruit’, de critical violations die in zo weinig mogelijk effort een zo groot mogelijke impact op de scores hebben, in een Action Plan gezet tezamen met de ‘Top Priority’ critical violations.

Dit onderzoek heeft het management in staat gesteld om bij haar interne en externe stakeholders aan te tonen in control te zijn als het gaat om de kosten en kwaliteit van de ontwikkeling en beheer van de betreffende applicatie. Daarnaast is er gericht gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit, o.b.v. het actieplan, waardoor de risico’s zijn verlaagd tot een acceptabel niveau.

Referentie Cases

Wij delen graag onze verhalen. Meer weten over de samenwerking met bovenstaande bedrijven? Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.