Software Kwaliteit en Risico Assessment van een Pensioen administratie applicatie

Deze opdracht heeft Metri uitgevoerd voor een Nederlandse leverancier van ICT-diensten (Leverancier). Zij levert o.a. een softwarepakket aan organisaties in de vermogensbeheer en pensioenmarkt, en één van haar klanten (Klant) gebruikt deze applicatie voor de administratie van het netto pensioen product van een aantal fondsen.

De klant wil het gebruik van de applicatie mogelijk gaan intensiveren in het kader van het nieuwe pensioenstelsel. Klant wil op een weloverwogen wijze tot besluitvorming komen ten aanzien van de selectie van een oplossing voor de polis- en kapitaaladministratie. Daarbij hecht Klant waarde aan een objectief en onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van de aangeboden softwareoplossing voor de polis- en kapitaaladministratie. De huidige kwaliteit van de Applicatie dient in kaart gebracht te worden en de onderliggende technologie op basis van de ISO25010-norm voor software productkwaliteit:

Productkwaliteit (Product Quality):
  • Prestatie-efficiëntie (Performance efficiency)
  • Uitwisselbaarheid (Compatibility)
  • Betrouwbaarheid (Reliability)
  • Beveiligbaarheid (Security)
  • Onderhoudbaarheid (Maintainability)
  • Overdraagbaarheid (Portability)
  • Functionele geschiktheid (Functional suitability)
  • Bruikbaarheid (Usability)

Metri heeft de dienst Software Kwaliteit en Risico Assessment uitgevoerd om de risico’s in en de kwaliteit van de applicatie te meten. Het betreft een functioneel rijke applicatie van zo’n 2 miljoen regels code die grotendeels in de Progress technologie is ontwikkeld.

Metri heeft de analyse uitgevoerd binnen de gevraagde doorlooptijd. Op iedere ISO-aspect is een score van 1 (lage kwaliteit/hoog risico) tot 10 (hoge kwaliteit/laag risico) gemeten. De scores zijn weergegeven in een overzichtelijk dashboard, met daarbij de belangrijkste observaties en bevindingen ter onderbouwing van de scores.

Naast de duiding van de resultaten heeft Metri advies uitgebracht aan zowel Leverancier als Klant welke stappen op de korte termijn, de middellange termijn en de lange termijn gezet zouden moeten worden om Klant een toekomst vaste oplossing te bieden, zodat Klant met een gerust hart de intensiviteit kan laten opvoeren.

Het Metri advies is door zowel Leverancier als Klant als zeer waardevol beschouwd en wordt in de interne besluitvorming meegenomen door beide partijen.

Referentie Cases

Wij delen graag onze verhalen. Meer weten over de samenwerking met bovenstaande bedrijven? Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.