Skip to content

PaaS is Excel de baas!

Auteur(s): Kaj Wen

De meeste mensen van de ‘business’ bij bedrijven hebben zo hun eigen gedachten over IT. Namelijk, dat je IT gewoon uit de muur kan trekken. De redenering luidt: voor 100 euro koop ik een 2TB harde schijf bij een dozenschuiver om de hoek en klaar ben je. IT’ers weten wel beter: dit is echt te kort door de bocht.

Nu is het wel zo: met de komst van de cloud komt dit een stuk dichterbij. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de mensen van de business soms hierin zelf het initiatief nemen. Veelal zijn dit SaaS-oplossingen die meteen werken. De PaaS-laag biedt op het eerste gezicht voor de business niet het voordeel van de snelle time to market, het biedt namelijk niet gelijk alle functionaliteit die de business nodig heeft. Samen met de IT-afdeling zijn er wel volop kansen om gezamenlijk vanaf een cloud platform snel en eenvoudig applicaties te ontwikkelen.

Honderden, misschien wel duizenden applicaties worden er in Excel gebouwd. Dat lijkt hartstikke handig, omdat iedereen in de business met dit spreadsheet-programma overweg kan. Maar dat geknutsel is nogal onveilig. Zonder dat je het door hebt, ligt gevoelige bedrijfsinformatie op straat. Reden dus om bij de applicatie rationalisatie ook te kijken naar Excel.

Het is belangrijk om je applicatie-portfolio goed op orde te hebben. Je hebt dan een overzicht van welke applicaties er binnen de organisatie draaien, welke versie je gebruikt en dergelijke zaken. Tijdens de applicatie rationalisatie bekijk je welke je echt nodig hebt. Oude meuk kan weg. Zorg dat je portfolio niet te groot is. Dat brengt alleen maar kosten met zich mee. Gebruik je je budget alleen om de boel draaiende te houden, dan heb je echt veel te veel. Applicatie rationalisatie (lees: grote schoonmaak) is erg belangrijk om kosten te drukken en voldoende budget over te houden voor innovatie.

Excel wordt bij de rationalisatie-ronde vaak over het hoofd gezien. Het is een prima tool om wat overzichtjes in te maken. Maar in de praktijk zie je dat bedrijven het zelfs gebruiken om hele business vraagstukken mee op te lossen. Onverantwoord, want verre van veilig. Vaak worden er dan ook mailtjes verstuurd met daarbij een Excel-bestandje dat boordevol informatie staat die niet voor de ogen van de ontvanger bedoeld is. Kent zo’n ontvanger Excel door en door, dan heeft hij met een paar klikken zo allerlei gevoelige bedrijfsinformatie voor het grijpen.

En wat als degene die de applicatie heeft gebouwd weggaat? Dan weet niemand meer hoe het eigenlijk in elkaar steekt. Als er dan een veldje moet worden toegevoegd, is er weer iemand uren of dagen aan het prutsen. De verloren business uren aan het bouwen en onderhouden van deze bestanden zijn gigantisch en brengen ook navetante (verborgen) kosten met zich mee.

Met PaaS kun je heel snel een business applicatie bouwen zonder dat je heel veel technische kennis nodig hebt. Het is ook veel beter beheersbaar dan zo’n Excel-wirwar. Business en IT kunnen hierbij perfect samenwerken. Business geeft de wensen aan, IT gaat aan de slag met de ontwikkeling en binnen een paar dagen staat er een duidelijke applicatie. Dat is heel wat anders dan zo’n spreadsheet waar iemand weken over heeft gedaan. Beter is om met moderne PaaS-platformen samen met de business snel kleine business applicaties te maken.

Met weinig technische kennis kan dan samen met business een snelle en veilige slag gemaakt worden die bottom line ook nog eens veel voordeliger kunnen zijn.

 

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777