IDC Metri is in 2003 ontstaan, toen Metri-oprichter Bart de Ruijter, helder voor ogen had, wat hij voor de IT-wereld wilde gaan betekenen. Zijn visie laat zich in drie woorden vangen: eerlijkheid, transparantie en volstrekte onafhankelijkheid.

IDC Metri staat voor meten. Het is een afgeleide van het Latijnse woord meteri. Bart de Ruijter (1970), oprichter en directeur, was geïnspireerd door John de Mol’s Talpa, wat tien in het Latijn betekent. De reden van het ontstaan van Metri heeft dan ook alles met meten te maken. Met data. Met benchmarking.

De Ruijter werkte eerder voor het grote Amerikaanse bedrijf Gartner als account director en had daarvoor ondernemersrecht gestudeerd. Tijdens zijn studie ervoer hij dat, zoals hij zegt, alles wat recht lijkt, krom is. Hij kwam ook in de IT-wereld veel onrecht tegen. Partijen die de zaken mooier maakten dan ze waren, afspraken niet nakwamen en klanten die argwanend tegenover leveranciers kwamen te staan met maar één doel: geld. De Ruijter besloot een sabbatical te nemen en reisde de wereld over om na te denken over zijn droom. En dat werd Metri. Hij startte een eerlijke business, gestart vanuit de gedachte om IT-performance fact based te meten en partijen bij elkaar te brengen.

Net als vele andere grote ondernemers, begon het avontuur als een jongensboek. Met alleen een laptop op zijn zolderkamer startte hij in 2004 het bedrijf. Niet veel later huurde De Ruijter een kleine ruimte aan de haven in Aalsmeer. Zonder een cent te lenen joeg hij zijn ideaal na: een transparante, eerlijk rol spelen in het IT-landschap. Met de focus op een gebied dat naar De Ruijter’s overtuiging onontgonnen was: het helder kunnen analyseren van business cases, om van daaruit bedrijven van eigen IT aan ingekochte IT te helpen. Dat deed hij eerst louter voor klanten die IT-oplossingen zochten, maar al snel kwamen ook IT-leveranciers naar IDC Metri toe voor onafhankelijk advies.

IDC Metri groeide uit van een eenmanszaak tot een bedrijf met 35 man in dienst. Toch is het nooit de ambitie van de ondernemer geweest om flink te groeien. Zijn enige drijfveer: bedrijven met fact based informatie helpen een optimaal rendement te halen uit elke geïnvesteerde euro in IT.

IDC Metri is een kleine speler, maar inmiddels behoren de 200 grootste IV-bedrijven (informatievoorziening) tot de klanten van het bedrijf. De onderneming, die nu ruim behuisd is in een prachtig kantoorpand op Schiphol-Rijk, beschikt over een enorme hoeveelheid aan data, waardoor de beste en eerlijkste deals kunnen worden gesloten. Zelf vergelijkt De Ruijter de rol van IDC Metri met die van een onafhankelijke makelaar. Klanten en leveranciers zijn te allen tijde bereid al hun data met IDC Metri te delen omdat ze weten dat het volstrekt anoniem wordt ingezet. Zo is er geen ruimte voor oneerlijkheid en worden appels met appels vergeleken.

IDC Metri heeft haar filosofie en ambitie beschreven in het boek Oog om oog, hand in hand. Een veelzeggende titel. Klanten en leveranciers niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Geen wantrouwen, maar vertrouwen. En alles gebaseerd op de feiten. Dat is de missie van Metri.

Contact METRI