Je ziet het regelmatig op de televisie: programma’s over mensen die het financieel lastig hebben. Ze komen aan het einde van de maand geldtekort, ze krijgen hun huis niet verkocht, ze hebben een problematische schuldenlast: er komt van alles voorbij. Een gemene deler is dat vaak het inzicht ontbreekt in de eigen situatie, en dat het bedenken van besparingen niet heel ingewikkeld is, maar het doorvoeren en vooral volhouden ervan lastiger is. Ik bedoel: je kunt als buitenstaander makkelijk vinden dat iemands hond de deur uit moet, maar als deze zijn of haar enige afleiding is, dan kost het op z’n minst moeite.
Hetzelfde geldt voor cloudkosten: besparen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om de kosten in beeld te krijgen, zijn er allerlei prachtige tools beschikbaar, van cloudproviders zelf en van derde partijen. Deze tools geven allerlei rapportages en dashboards, en zelfs aanbevelingen over welke instances je kunt weghalen of verkleinen/vergroten (rightsizing). Met de juiste kennis kun je ook bepalen hoe je kortingsmogelijkheden (reserved instances, savings plans, reserved capacity etc.) kunt inzetten, hoe je slim omgaat met licenties en wat je in je applicatie-architectuur kunt doen om kosten te besparen. En je kunt natuurlijk instances uitschakelen op momenten dat je ze niet gebruikt.
Al dat inzicht is natuurlijk mooi. Maar dan komt deel twee. Net als mensen die moeite hebben om afscheid te nemen van hun viervoeter, hebben ook gebruikers en beheerders moeite om hun oude gewoonten en denkwijzen af te schudden. En daar hoor je de cloudproviders nooit over.
Neem bijvoorbeeld het buiten werktijden uitschakelen van instances. In theorie is dat een uitstekende besparing, maar instances zijn onderdeel van applicaties, die op hun beurt weer onderdeel zijn van ketens. En dan kan het zomaar zo zijn dat er buiten werktijden data-uitwisseling plaatsvindt in een keten. Maar ook testteams die tegen een deadline aan zitten kunnen hun omgeving nog wel eens nodig hebben buiten de vooraf bedachte werktijden. En als omgevingen worden gebruikt in de beheerketen moeten ze in geval van nood ook na werktijd beschikbaar zijn. Zo zijn besparingen in theorie eenvoudig, maar is de praktijk weerbarstiger. Het kan, maar je moet er heel wat voor doen.
Ook rightsizing is minder eenvoudig dan het lijkt. Vaak zijn gebruikers en beheerders huiverig voor het wegnemen van capaciteit: gebruikers zien hun performance dalen, en beheerders zien het risico dat er meer storingen komen omdat er minder overcapaciteit is om issues op te vangen. In dat laatste geval moet je goed analyseren waar deze issues vandaan komen: een matige applicatie kan profiteren van meer capaciteit, maar dat is geen langetermijnoplossing. Als het dak lekt, kun je de emmer om het water op te vangen vervangen door een speciekuip, maar ook die raakt op een gegeven moment vol. Uiteindelijk zul je toch het dak moeten repareren.
Zo zijn voor alle soorten besparingen bezwaren aan te voeren. Uiteindelijk zul je toe moeten naar een werkwijze waarbij je niet alleen de kosten inzichtelijk maakt, maar ook gebruikers en beheerders betrekt, en zo komt tot de juiste afwegingen om op sommige plaatsen wel, en op andere plaatsen juist niet te besparen op je cloudkosten.
Heb je geen idee waar je moet beginnen? Kom je er zo snel niet uit? Metri heeft al verschillende organisaties op weg geholpen. Onze specialisten kunnen je helpen de besparing op cloudkosten een kickstart te geven. Want inzicht in de kosten is één ding, je hebt er pas iets aan als deze daadwerkelijk afnemen.
Wil je meer weten?
Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.