Skip to content

Even van datacenter ruilen, moet kunnen

Auteur(s): Andre Nadorp

Het is heel makkelijk om een telecomprovider of stroomleverancier in te ruilen voor een ander. Een handtekening onder het contract en alle gegevens gaan van de een naar de ander. Geen gedoe over transportkosten of gemaakte investeringen. En de nieuwe rekening bestaat, net als de oude, uit een deel vastrecht en een deel variabele kosten. Simpel. Hoe zit dat bij datacenters?

Hoe lang duurt het nog totdat de datacenters van nu dusdanig gestandaardiseerd en met elkaar verbonden zijn dat het leveren van het ‘netwerk’ een dienst wordt aan de dienstverleners? Klanten krijgen hiermee de mogelijkheid om het ‘vastrecht’ en gebruik af te rekenen bij de partij met de best passende dienstverlening. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn. De beschikbare capaciteit wordt optimaal ingezet en er ontstaan tegelijkertijd meerdere, hoogwaardige continu beschikbare datacenters over regio’s en landen. Natuurlijk valt het stroomnetwerk er wel eens uit en is het water uit de kraan niet altijd schoon. De beschikbaarheid ervan is echter wel bovengemiddeld hoog. Zo hoog dat het landelijk nieuws is wanneer het een keer niet werkt. Niet dat dit altijd het geval is, die enorme betrouwbaarheid, maar de vele dubbelle verbindingen in de netwerken kunnen meerdere vormen van tegenslag vaak eenvoudig opvangen. Net als het herstel en onderhoud van de materie.

Wat houdt ze dan tegen? De gemaakte investeringen, vermoed ik. Vele, vele honderden miljoenen zijn er nodig geweest om de huidige datacenters op te zetten en hier een bijzondere waarde aan te geven. Maar wat maakt het ene datacenter nou beter dan het andere? Steeds meer datacenter-diensten worden gestandaardiseerd. Net als de prijzen die voor het gebruik gevraagd worden. Is het datacenter uniek of de dienst? Ik zie het verschil niet tussen de geleverde stroom van de verschillende leveranciers. En die stroom komt ook nog via hetzelfde netwerk binnen.

Een vergelijking tussen stroomleveranciers en telecomproviders aan de ene en datacenters aan de andere kant is niet helemaal te maken maar toch ook niet geheel onrealistisch. Het opzetten van het huidige Europese stroomnet is ook niet over één nacht ijs gegaan en standaardisering van datacenters zal ook nog wel enige tijd gaan kosten. Maar wat zou het mooi zijn om mijn volledige ICT omgeving in te laten richten door een leverancier van diensten op een ‘netwerk’ waarbij het wisselen van leverancier onafhankelijk wordt van de onderliggende infrastructuur.

Het klinkt als een mooie toekomst. Ik vraag me af wanneer deze aanbreekt.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777