Skip to content

Een netwerk uit de cloud?

Auteur(s): Sytse van der Schaaf

Of een bedrijf met een nieuw product voor klanten echt het verschil maakt, is soms lastig te zeggen. Wat te denken bijvoorbeeld van software defined networks (SDN)? Gaat deze software-laag bestaande knelpunten in het bedrijfsnetwerk oplossen of zit niemand op deze hype te wachten?

Wie voorbeelden wil vinden van achterhaalde concepten hoeft niet ver te zoeken. Neem Truphone. Dit bedrijf vond een oplossing om hoge mobiele roaming tarieven in het buitenland te omzeilen. Dit businessmodel heeft een einddatum nu de Europese Unie volgend jaar zomer de roaming tarieven afschaft. De kans is groot dat hetzelfde gebeurt met de amechtige pogingen in de Nederlandse gezondheidszorg om een elektronisch patiëntendossier van de grond te krijgen. Amerikaanse cloudproviders zullen er waarschijnlijk met de buit vandoor gaan als Nederlandse burgers hun health-apps massaal gaan omarmen. Dat zal al deze investeringen voor een belangrijk deel tenietdoen. Net zoals de uitvinding van het vliegtuig in korte tijd de Hollandse Waterlinie tot een achterhaald concept degradeerde.

Kernoorlog

Wanneer is iets echt onderscheidend in de markt en voor hoe lang? Apple begon in 2004 met de ontwikkeling van de iPhone. Een jaar later kocht Google-oprichter Larry Page in het geheim de start-up Android op. In 2006 nam Google-ceo Eric Schmidt zitting in de Raad van Bestuur van Apple en maakte zo binnenuit het legendarische succes van de iPhone mee. Nadat Apple in 2007 de eerste versie van de smartphone had uitgebracht, kostte het Google maar een kleine twee jaar om de Android-tegenpool succesvol in de markt te introduceren. Jobs was furieus over deze diefstal van intellectueel eigendom. Tegen zijn biograaf Walter Isaacson verklaarde hij dat hij een kernoorlog zou willen beginnen om Android klein te krijgen. Volgens Page was deze uitbarsting van bedrijfsmentor Jobs overigens niet meer dan een pose. Net als Jobs destijds met de PC in de jaren tachtig de strijd aanging met IBM had hij nu de concurrentie met Google nodig om de iPhone groot te kunnen maken.

Genoeg over het onderscheidend vermogen van de iPhone. Is SDN een relevante marktontwikkeling of gaat de markt een andere wending nemen? Nu het netwerkverkeer over wan-verbindingen sterk aan het stijgen is, draagt SDN de belofte in zich om met een softwarelaag de connectiviteit te verbeteren, de complexiteit te verminderen en kosten te verlagen. Net zoals destijds met servervirtualisatie is gebeurd. Dat spreekt aan bij de cio die de interne klant beter wil bedienen door de prestaties van applicaties nauwgezet te monitoren en bij te sturen als dat nodig is. Het is misschien nog vroeg dag als je naar business cases kijkt, maar elk aanbod creëert tenslotte zijn eigen vraag.

Spectaculaire uitbouw

Neemt de markt toch een andere wending? Bij de gelegenheid van het tienjarig bestaan van Amazon Web Services publiceerde Werner Vogels, cto van AWS, dit voorjaar een blog over de tien lessen die deze grootmacht in clouddiensten in het eerste decennium geleerd had. Eén daarvan betrof het netwerk. De spectaculaire uitbouw van de clouddiensten was niet mogelijk geweest zonder een flexibele netwerkinfrastructuur. Zwaar websiteverkeer stelt nu eenmaal andere eisen aan een netwerk dan high performance computing. AWS is zover gegaan om een eigen ‘netwerkkaart’ te ontwikkelen die de verschillende vraag naar bandbreedte aankan en bijvoorbeeld het netwerkverkeer van virtual machines elk hun eigen virtuele netwerkkaart kan geven. Het zou mij niet verbazen als de vraag naar nieuwe next generation networking services bij zo’n cloud grootmacht zal belanden. Bedrijven hoeven geen ingewikkelde netwerkapparatuur en diensten meer in eigen beheer te nemen maar krijgen van de pakjesbezorger een doosje waarmee elke denkbare netwerkfunctionaliteit van firewall tot class of service of quality of service als een dienst af te nemen is vanuit een overzichtelijke portal. Een netwerk uit de cloud, is dat niet wat we willen?


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777