Skip to content

De trend van 2015: weinig trends!

Auteur(s): Kaj Wen

Het is eind januari. Begin van het jaar. Dat betekent dat we worden overspoeld met de trendlijstjes voor het nieuwe jaar. Welke hype gaat ons leven in 2015 voorgoed veranderen? Welk product of uitvinding zal de aarde doen schudden?

Ik waarschuw u: dat zullen er niet veel zijn.

Ieder jaar is het weer raak: vele adviseurs, research bureaus en andere opiniemakers rollen over elkaar om alle trends en hypes van het nog piepjonge kalenderjaar uit de doeken te doen. Vaak worden wel tien hypes genoemd die er aan zitten te komen. Ik geloof dat het allemaal niet wereldschokkend zal zijn dit jaar. Wie goed om zich heen kijkt en zijn oor goed te luister legt, weet: veel bedrijven bezuinigen. Je ziet dat er veel onzekerheid is in de hele wereld. De dalende euro, de (export-)problemen met Rusland zijn groot en het economische herstel is wereldwijd fragiel. Er wordt weinig geïnvesteerd en trends en hypes kunnen alleen ontstaan als er flink wat geld gepompt wordt in innovatie. De verwachting is dan ook dat er niet heel veel trends in 2015 zijn, die echt nieuw te noemen zijn. De ontwikkelingen die al een tijdje terug in gang gezet zijn, zullen doorgaan, zoals cloud computing. Heel veel organisaties, van wie een schrikbarend aantal niet eens weet hoeveel cloud ze hebben, zullen meer gebruik maken van deze ‘trend’. Internet of things zal groeien, er komen extra geavanceerde smartwatches en wearable horloges en brillen die net iets meer kunnen dan nu en we zullen ook wat verder komen met de zelfrijdende auto. Maar ik zie het in 2015 nog echt niet gebeuren dat mijn auto zelf komt voorrijden op kantoor omdat ik een afspraak heb. En als ik de top-10 van Gartner zie, waarin computing everywhere op 1 staat, dan word ik alleen maar bevestigd in mijn verwachting.

Vooral de zakelijke markt zal niet opgeschrikt worden. Er komt wel veel aan, maar niet in 2015. Natuurlijk worden 3D-printers weer aan alle kanten gehypet, maar verwacht u dat u binnen 11 maanden al een volledig fietsframe kunt uitprinten? Maar is dat erg? Helemaal niet. 2015 zal een tussenjaar worden, is mijn voorspelling, en tussenjaren komen zo vaak voor. Bedrijven doen er dus goed aan gewoon door te gaan met waar ze mee bezig zijn, verder overgaan op flexibeler worden tegen lagere kosten en de automatisering verder automatiseren. En intussen maken ze zichzelf meer en meer klaar voor 2016. Dat is voor niemand een ramp, behalve voor de adviseurs en research bureaus, die hun stem nu moeten temperen. Overigens verdient het de aanbeveling eens te kijken bij de on-demand webinar van het Forrester predictions panel om er achter te komen welke zakelijke trends u kunt verwachten. Ter lering en vooral vermaak.


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777