Skip to content

De gebruiker aan het roer

Auteur(s): Andre Nadorp

Verandering is de norm. Dat is al zo sinds het ontstaan van ons universum. Het ziet er niet naar uit dat daarin ooit stagnatie zal optreden. Sterker nog, verandering gaat – cultureel gesproken, voor de mensheid – steeds sneller. De hoeveelheid informatie die we nu op één dag verwerken schijnt overeen te komen met de informatie die onze voorouders in de achttiende eeuw per jaar te verwerken kregen. Blijkbaar hebben we een groot aanpassingsvermogen. En als we het over aanpassingen hebben, komen we al snel in de wereld van innovatie en IT.

Alles moet sneller, mobieler, gevarieerder, het moet overal kunnen en natuurlijk veilig zijn. En alles moet natuurlijk samen, moet gedeeld! In de wereld van sociale media is dit uiteraard het belangrijkst. Ik deel alles op één centraal punt en de rest van mijn sociale omgeving kan daar kennis van nemen. Vaak direct, of misschien iets later. Toch lijkt het erop dat we hier tegen de grenzen van ons verwerkingsvermogen oplopen. Hoeveel appjes, Facebook-updates, sms-berichten en e-mails kun je nu echt tot je nemen, naast al je werk en privé-verplichtingen? Een probleem dat schreeuwt om een slimme oplossing.

Ook op een andere dimensie, op het technische vlak, zien we spanning optreden. Aangezien de software van onze toepassingen zo snel mogelijk moet kunnen vernieuwen (continuous development) en direct beschikbaar moet zijn (continuous deployment) doet zich een betrekkelijk nieuw fenomeen voor. Iets wat nú werkt doet het misschien over twee minuten niet meer. Een door Apple gepushte update verstoort bijvoorbeeld de werking van mijn draadloze koptelefoon – van een ander merk. Ineens reageert de volumeknop niet meer.

Dit soort problemen zijn gemeengoed geworden, maar ze impliceren een draai van 180 graden. Voor ik het doorhad werd ik IT-beheerder van mijn eigen gadget en kon ik meerdere updates uitvoeren op mijn telefoon, koptelefoon (firmware) en instellingen. Het kan, dat is mooi. Een heel verschil met vroeger, toen eenmaal aangeschafte functionaliteit een hard, onveranderbaar gegeven was. Maar het geeft wel aan dat het beheer nog steeds ergens en door iemand uitgevoerd moet worden. Dat er blijkbaar ook continu analyses uitgevoerd moeten worden op de juiste werking van middelen. Nog een probleem dat schreeuwt om een oplossing. Waar zit hier het verdienmodel?

Benodigde aanpassingen die door derden in gang worden gezet zouden eigenlijk niet uitgevoerd hoeven te worden door de eindgebruiker, de laatste schakel in de keten. De laatste, beslissende stap bestaat uit het al dan niet installeren van de nieuwste softwareversie. Als je echter geen idee hebt van de potentiële negatieve gevolgen van een update, waarom zou je hem dan installeren? Moderne apps informeren de ontwikkelaars (met toestemming van de eindgebruiker) nu al automatisch over geconstateerde problemen. Bij goed gebruik en inrichting levert dit een schat aan informatie op waarmee de ontwikkelaar de kwaliteit kan verhogen.

Dit wordt ook wel noodzakelijk onderhand. Interactie tussen met name draadloze technologie maakt het monitoren op lokaal niveau essentieel: de bron van updates naast de functionele wijzigingen. De eindgebruiker moet hierover relevante informatie ontvangen in begrijpelijke taal, zodat hij goed geïnformeerde beslissingen kan nemen. Hoe dan ook, de realiteit is dat ik, als eindgebruiker, aan de knoppen kom te zitten van essentiële wijzigingen.

Dit is een trend die zich ook binnen grootzakelijke IT-oplossingen meer en meer aandient: de business aan het roer van IT-veranderingen. Dit is wel een diepgaande verandering, die veel van ons – gebruikers én leveranciers – gaat vragen. Want ik heb het over wijzigingen waarover de communicatie in één dag gelijk is aan wat we nu ongeveer in een heel jaar ontvangen, maar dan zonder dat we het merken.

Functionaliteit is het doel, de IT het middel. Hoe dan ook, de business gaat aan het roer van vernieuwing, waarbij het schip – de onderneming – zijn zeewaardigheid niet mag verliezen. Functionaliteit en kwaliteit gaan hand in hand, om ook op de lange afstand de juiste koers aan te kunnen houden.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777