Skip to content

In de cloud is geen behoefte aan orkestleiders

Auteur(s): Paul Cornelisse

Cloud Orchestration
Philips heeft pas lef. Onlangs kondigde de trots van Eindhoven aan dat de lichtdivisie wordt afgestoten. Dat is niets minder dan de echte kern – sinds 1891 – van de zo traditionele familie. De reden: Philips wil het Nokia-scenario vermijden. Hoeveel IT-service providers gaan dit voorbeeld volgen?

Voor de jongere lezers: Nokia was ooit marktleider als het gaat om mobiele telefoons. Maar het bedrijf was een one trick pony, bleef te lang leunen op één product terwijl het rechts werd ingehaald. Philips wil geen tweede Nokia worden en geen tweede Sony. Dit bedrijf stoot te traag onderdelen af die niet meer groeien en lijdt miljardenverliezen. Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie. Ook niet in de roerige wereld van de IT service providers.

Want wanneer gaan IT-service providers eens echt veranderen? Wanneer wordt de bierkaai de rug toegedraaid? Wat nu gebeurt: de cloud zet veel grote IT-partijen op z’n kop, vooral in de traditionele omgeving van datacenters en systeembeheer. Het tempo van vernieuwingen ligt hier hoger dan de aanpassingssnelheid van bedrijven. Met als gevolg dat er hard gereorganiseerd moet worden. Het is pure paniek. En dus wordt er weer een kreet gelanceerd, een hype de wereld in geholpen in de hoop dat daarmee een nieuwe oliebron is aangeboord. Leveranciers zeggen: ‘Wij worden uw cloud service integrator. Wij regelen, orkestreren, regisseren en knopen alles aan elkaar voor u.’ De klant haalt Office365 uit de cloud en de leverancier zegt: ‘Ah, wij weten hoe je dat moet integreren in je bestaande IT- omgeving, laat ons het allemaal regelen.’ Of: ‘Wij kunnen het  voordelig  voor u inkopen.’ De provider in de broker-rol.

Maar is dat wel zo? Het is niet toevallig dat bijvoorbeeld Microsoft al jaren steeds meer en agressiever rechtstreeks naar de eindklant of eindgebruiker gaat en de service-providers passeert. Het scheelt MS marge en die kunnen ze goed gebruiken want de opbrengsten van hun softwarepakketten is aardig in prijs gedaald. Direct contact met de klant kan ook prima, want de producten zijn tegenwoordig zo simpel te gebruiken dat een tussenpersoon vaak niet nodig is. Dus hoezo krijg ik een betere prijs door tussenkomst van een IT-service provider? De value chain is veel goedkoper zonder die schakel. Toch?

IT-providers verliezen consequent business en prijzen gaan hard omlaag in een markt die steeds meer gedicteerd wordt door partijen als Amazone, Google, Salesforce en MS. En nu is cloud orchestration dus het toverwoord. Maar veel klanten kunnen dat prima zelf en zij die wel van deze dienst gebruik willen maken hebben daar hooguit 4 tot maximaal 10 procent van de omzet van de ‘concrete’ IT diensten voor over. En die concrete IT diensten leveren de dienstverleners ook al vaak niet meer zelf. De klant haalt ze vaak zelf uit de cloud. Dus waar verdienen ze hun brood nog mee? Achter de hype zit veel pijn.

Klanten kiezen meer hun eigen pad. Door de crisis en doordat ze zelf volwassener zijn geworden weten ze dat voor hen de echte toegevoegde waarde steeds meer zit in het inkopen van (vaak) specialistische kennis in combinatie met soms insourcing. Voor de duidelijkheid: klanten hebben geen spijt van de outsourcing – wat ten onrechte wel wordt beweerd – maar zij halen stukjes werk terug die zij dichtbij willen houden en waar ze zelf specialist in willen zijn of worden.

Ik geloof daarom alleen in het échte veranderen. Dus niet alleen meedeinen op de volgende IT-marketing hype maar echt vernieuwen.  Start nieuwe bedrijven en initiatieven op. Geef medewerkers uit de bestaande IT-omgeving kans zich te ontwikkelen in deze nieuwe omgeving. En laat die zelfstandig bloeien, integreer ze niet. Tenzij… Tenzij er een service provider aan kan tonen dat cloud-orchestration echt succesvol is. Dat kan via twitter. U krijgt per ommegaande een persoonlijke reactie want ook als het gaat om social media, blijf ik bij voorkeur de orkestleider.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777