Skip to content

Cloud maturity onderzoek van METRI bekroond met PON scriptie prijs

Auteur(s): Lucas Blom

In 2017 combineerde TU Twente master student Friso van Dijk een stage bij de Fact Based ICT adviesorganisatie METRI gespecialiseerd in sourcing en benchmarking met een onderzoek naar de toegevoegde waarde van een cloud maturiteitsmodel. Na de ontwikkeling en validatie van een cloudmaturity-model, liet hij zien welke organisatorische vaardigheden essentieel zijn voor een goede cloud-acceptatie. Van Dijk is op dit moment werkzaam als rijksoverheid ICT Trainee bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Dit model is een waardevolle aanvulling op het sourcing advies van METRI. In de huidige situatie krijgen de laatste technische vondsten van giganten als Amazon, Facebook en Google alle aandacht, terwijl het succesvol toepassen van deze technologie veel minder aandacht krijgt. Die toepassing van cloud is ook complex, omdat elke vorm van cloud om andere, specifieke capabilities vraagt. Voor een effectieve adoptie van cloud is daarom een breed palet aan nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Doordat bij een overstap op cloud processen en tooling sterk veranderen, is er bijna altijd sprake van een organisatie-ontwikkeltraject. Een maturiteitsmodel kan helpen om organisaties te helpen bij het ontwikkelen van een effectieve strategie voor hun cloud-adoptie.

METRI plaatst deze maturiteit van cloud in een bredere trend waarin de IT-functie een hele andere rol en karakter krijgt. Traditioneel ingerichte IT-organisaties ruilen het beheer meer en meer in voor een rol waarin het accent ligt bij brokering en regie, zodat het afstemmen van vraag en aanbod echt naar de voorgrond kan komen. Er werd een tijd gedacht dat de rol van de IT-organisatie enorm zou verwateren op het moment dat cloud het concept van IT uit de muur tot realiteit zou maken. Dat blijkt in de praktijk een stuk genuanceerder te liggen. Niet alle benodigde functionaliteit is nu al verkrijgbaar in de vorm van ready made web applicaties. Er moet nog heel wat gesleuteld worden om applicaties te laten draaien op cloudinfrastructuur en om deze te verbinden met bestaande onderdelen uit de IT- en de applicatiestack. Er blijft altijd behoefte aan een gecombineerde aanpak van hybride IT waarbij organisaties een mix van Public cloud, Private cloud en on-premise IT gebruiken. METRI Research publiceert in 2018 een whitepaper hoe bedrijven IT kunnen organiseren in tijden van verandering.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777