Waar applicaties vroeger tot stand kwamen na lang zwoegen, is het tegenwoordig mogelijk om in een tijd van weken een werkbare oplossing neer te zetten. Dat kan dankzij zogenaamde low code development platforms (LCDP’s).

Deze platformen kenden de afgelopen jaren in hoofdzaak twee toepassingsgebieden: het samenbrengen van diverse legacy-toepassingen in één workflow en het ontwikkelen van mobiele apps. Bedrijven konden met low code snel inspelen op de toegenomen verwachtingen van hun klanten voor betere front-end oplossingen. Dat succes smaakt naar meer.

Aan een low code-platform komen – althans voor de ‘eindgebruiker-programmeur’ – bijna geen reguliere programmeertalen meer te pas. Je put uit een bibliotheek van kantklare deeloplossingen. Je maakt een model en stelt applicaties geautomatiseerd samen uit een combinatie van bijvoorbeeld API’s om softwarecomponenten – ook in de cloud – te ontsluiten, frameworks waar alleen nog business logica nodig is als input, tot complete platformen waarmee functionaliteit is te koppelen is als betrof het complexe lego-onderdelen.

Door het succes van low code in de twee genoemde toepassingsgebieden vindt er ook een verschuiving plaats in de meer traditionele ontwikkelomgevingen. Zelfs bedrijf kritische legacy-systemen worden nu versneld aan de kant geschoven om plaats te maken voor een flexibel, schaalbaar en veilig alternatief. Je bent daarmee in één klap af van de wachttijden. Je realiseert snel en eenvoudig een voorbeeld van hoge kwaliteit voor feedback. En het mooie is, dat het met low code gemakkelijker is om uit een AI-vaatje te tappen: die functionaliteit pak je er vanaf het begin bij.

We hebben de afgelopen jaren een aantal succesverhalen gezien over de inzet van low code in het ontwikkeldomein van grote organisaties. Zoals bij een grote Britse pensioenverzekeraar die in één jaar tijd zijn applicatie voor pensioenmanagement vervangt, zowel front-end als back-end, met behulp van blokken functionaliteit die IT, in nauwe samenwerking met de business, tot een naar tevredenheid functionerend geheel heeft gesmeed. Zo’n proces zou normaal jaren in beslag nemen.

Toch knaagt er iets. Als het steeds gemakkelijker wordt om allerlei functionaliteit te koppelen en te stapelen, zouden deze toch al ingewikkelde core-systemen dan niet veel te complex worden? Zijn low code-platformen wel geschikt voor de echt zware toepassingen, enkele uitzonderingen daargelaten?

METRI Research publiceert later dit jaar een whitepaper over de toenemende populariteit van deze low code-platformen. We kijken naar best practices en kostprijsmechanismen en opbrengsten van deze technologie als deze softwarebouwwerken groter en complexer worden.