Traditionele IT-delivery leeft in geleende tijd en staat op het punt irrelevant te worden. De sterke opkomst van public cloud computing die begon bij softwarefunctionaliteit maar nu aanbeland is bij infrastructuurdiensten – het hart van veel interne IT-dienstverlening – is een teken aan de wand. De business wil blijkbaar nieuwe technologie in de vorm van een nieuw leveringsmodel. Linksom of rechtsom moet er meer aandacht voor IT-innovatie komen.

Veel IT-organisaties zitten vast in een ijzeren discipline en rigide processen om IT goed te laten draaien. Ze komen niet of nauwelijks toe aan het beter ondersteunen van de organisatie met nieuwe technologie. Het antwoord van veel CIO’s is om naast het traditionele IT-delivery team een apart team op te zetten dat de business beter ondersteunt bij de inzet van nieuwe technologie.

Adviesclubs als Boston Consulting Group en McKinsey zijn met het concept van een twee stromenaanpak van IT-delivery op de proppen gekomen om de digitalisering van producten en diensten meer op de kaart te krijgen.

De aanbevelingen zijn bedoeld om de CIO die nu al zijn aandacht nodig heeft voor legacyplatformen wakker te schudden. Gartner, die de twee snelheden aanpak sinds 2014 groots propageert, stelt dat bijna 40 procent van de CIO’s het nu inzet om IT-innovatie meer op de kaart te zetten. En daar komen nog veel meer bij. De aanpak voorziet klaarblijkelijk in een behoefte.

Herijken

Veel CIO’s zullen hun private cloud strategie moeten herijken. Het initiatief om te kiezen voor public IaaS-diensten is in veel organisaties het initiatief van de business. Als business managers het voortouw nemen om public cloud diensten af te nemen dan doen ze dat met een reden. Bijna altijd is er een grote behoefte aan meer flexibiliteit dan bestaande private cloud-initiatieven kunnen bieden. Ook al wordt er bij private cloudimplementaties gewerkt met cloudtechnologie, toch zijn er vaak nog heel wat handelingen van mensen nodig om bepaalde diensten te kunnen leveren. Die handelingen of stappen creëren bijna altijd extra wachttijd die er bij publieke cloudleveranciers als Amazon Web Services en Microsoft Azure niet is. Bovendien hebben deze spelers hun aanbod flink uitgebreid en tal van voorzieningen aangebracht om innovatie optimaal te ondersteunen.

Kortom het is tijd voor een inhaalslag om IT meer waarde toe te laten voegen aan de business en de organisatie. In de whitepaper ‘Vernieuw je IT met een twee stromenaanpak’ doet METRI Research uit de doeken hoe deze twee stromenaanpak eruitziet, hoe u het toepast en wat volgens eindgebruikers en specialisten de voor- en nadelen van deze aanpak zijn.