Sommige geluksvogels zijn in het bezit van een dure Ferrari of BMW. Maar wat als zij in de file staan? Dan hadden ze aan een goede fiets veel meer gehad. Zo is het ook met de cloud. Onwetendheid zorgt ervoor dat bedrijven verkeerde beslissingen nemen.
Het is nog steeds een magisch toverwoord, de cloud. Het grootste deel van de cloud is wat ik marketing cloud noem: een veredelde hosting die op een pay per use-model wordt aangeboden. De bedrijven die echt willen doorpakken en volledig in de cloud willen, weten vaak niet wat er allemaal bij komt kijken. De hele integratie met de bestaande IT-omgeving is geen sinecure. Dit betekent een enorme transitie. Wie niet goed is ingevoerd of de juiste partij hiervoor inschakelt, slaat de plank geheid mis.
Wat is wijsheid? Eerlijk gezegd geloof ik niet in de nogal rigoureuze public cloud strategy. Dit is voor veel bedrijven een brug te ver en bovendien zijn de meeste applicaties er (nog) niet geschikt voor. Daarom is een hybride vorm – de combinatie public cloud en (hosted) servers uit een datacenter – veel eerder aan te raden. Dan is het zaak om een goede integratie van best of both worlds te bewerkstelligen. Daar zit de uitdaging, de juiste mix vinden van investeringen (applicaties cloud proof maken of juist niet investeren in nieuwe servers), business continuïteit en flexibiliteit, ofwel meebewegen met de capaciteitsbehoefte. En natuurlijk moet dit op een juiste manier geïntegreerd en georkestreerd worden.
Meest gemaakte fout
Veel bedrijven willen hun applicaties via een een-op-een migratie naar de cloud brengen. Maar cloud is eenvoudigweg op die manier veel duurder in gebruik, zeker in vergelijking als je het via een contract als hosting afneemt. De cloud wordt pas goedkoper op het moment dat je het alleen gebruikt wanneer je het ook daadwerkelijk nodig hebt; alleen tijdens kantooruren (IaaS), of alleen als het actueel aantal gebruikers in uw organisatie (SaaS) gebruik maakt van de beschikbare tools en technologieën die door de cloud leverancier worden aangereikt.
Hoe realiseer je dat?
Simpel: door vanuit applicatieniveau te kijken. Kijk naar je omgeving vanuit business-oogpunt. De business moet leading zijn. Wat is hun behoefte en welke verwachtingen hebben zij? Vervolgens kan er de keuze per applicatie gemaakt worden of deze gemigreerd moet worden naar een cloud omgeving of dat er overgestapt wordt naar een SaaS variant, of dat het op een traditionele manier gehost blijft worden. Een belangrijk principe bij de transformatie naar cloud applicaties is ‘pas je organisatie en processen aan op de nieuwe applicatie, niet andersom’.
Wanneer gebruik gemaakt wordt van een IaaS omgeving, is het zaak dat de IaaS-provider een omgeving kan leveren, die efficiënter omgaat met de benodigde resources, hiermee moet immers de (verhoogde) continuïteit en de kostenbesparing gerealiseerd worden.
Het gebruik maken van deze beschikbare technologieën gebeurt echter veel te weinig. En dus krijg je, in het IaaS voorbeeld, het Ferrari-in-de-file syndroom. Je hebt heel veel resources tot je beschikking maar je kunt die nauwelijks gebruiken. Terwijl je daar wel voor betaalt. Een fiets voldoet dan veel beter.
Wij kunnen bedrijven helpen een juiste financiële en technische business case te maken, daar heeft METRI geavanceerde rekenmodellen voor. Een mooi voorbeeld is de uitwijkomgeving van je systeem. Nu worden systemen vaak dubbel uitgevoerd op meerdere locaties, terwijl als je die in de cloud zet alleen maar de compute resources hoeft te activeren die benodigd zijn om je data te repliceren en je al je productiesystemen (als die eenmaal op de juiste softwarelevel staan) kunt uitzetten, want die heb je niet nodig. Gaat het primaire systeem uit, dan pas kun je die systemen opstarten en pas dan hoef je er voor te betalen. Eigenlijk te vergelijken met de Wegenwacht, die je pas betaalt als je echt pech hebt.
Veel bedrijven zijn met deze materie nog te weinig bekend. Alles in de cloud zetten is onverstandig, de cloud slim gebruiken niet. En er is zoveel mogelijk. Stel eerst je doel, laat je dan informeren en ga vervolgens voor de beste cloud-oplossing. Mijn advies voor 2017.