Skip to content

Winnen doe je samen!

Auteur(s): Raymond Linkers

Hebt u ooit gehoord van Blendle? Of 360 Magazine? Vast wel. Toch maar even de uitleg: Blendle is een online platform waarop journalistieke artikelen worden geplaatst die via een abonnement ‘voor weinig’ afgenomen kunnen worden. 360 Magazine is een printuitgave met daarin de beste artikelen uit de internationale pers. Veel IT-leveranciers kunnen een hoop leren van deze media-initiatieven.

Voor leveranciers van IT is er namelijk maar één overlevingsstrategie: samenwerken. Alleen lijkt die boodschap in Nederland nog niet helemaal door te dringen. Veel partijen proberen hun eigen stukje in de markt af te schermen.  Dat doen (deden?) veel kranten en magazines ook. Maar die producten verdwijnen zo ongeveer met de snelheid van het licht uit de schappen. Blendle is een succesvolle formule, bedacht door DWDD-nerd Alexander Klöpping, waarbij partijen niet meer concurreren maar samen een toegevoegde waarde zijn voor de klant, die nu helemaal zelf kan bepalen wat ‘ie gaat lezen. 360 Magazine heeft die keuze al gemaakt maar u kunt de berichten wel zelf online uitkiezen via… juist, Blendle. Samenwerking in het kwadraat.

Straat in India

In de IT-sourcing wereld, althans in het Nederlandse deel, is echte samenwerking nog steeds een lastig begrip. Zo nu en dan werken ze wel samen, maar dat gebeurt meestal onder druk van een grote klant. Dat noemen we dan al snel een sourcing ecosysteem. En dat valt op, want de meeste sourcing ecosystemen hebben intussen een award gewonnen.

In India is men wat betreft samenwerken en transparantie al eeuwen anders gewend. Daar gaan concurrenten fysiek bij elkaar zitten. Letterlijk. In één straat. Zodat je als klant heel eenvoudig, transparant en in korte tijd, partijen, diensten en producten kunt vergelijken. Het prijsvoordeel wordt in een oogopslag duidelijk. Zij onderscheiden zich daarbij door extreme klantgerichtheid.

Met hun relaties onderhouden partijen in India een persoonlijke band die over de jaren heen uiterst zorgvuldig in stand wordt gehouden. Zij gaan zelfs zo ver dat ze bereid zijn om een product, dat ze zelf niet in de schappen hebben liggen of niet kunnen leveren, via de concurrent verkopen. Zonder meerprijs. Omdat zij weten: de klant weet alles en is veeleisend. Die kun je niet meer in je eentje bedienen vanaf je eigen marktkraampje.

Outside in

Door internet wordt de zakelijke wereld nu als die straat in India één grote Marktplaats. Eenvoudige diensten zijn makkelijk met elkaar te vergelijken.

Kijk maar naar cloud diensten. Het lijkt alsof het dan alleen over prijs gaat, maar ook hier is toegevoegde waarde doorslaggevend. En die krijg je niet door halsstarrig voor een stukje in de markt te gaan en het fort te bewaken, maar door de klantbeleving centraal te stellen. Niet vanuit de eigen producten en diensten blijven redeneren, maar outside in vanuit klantperspectief de toegevoegde waarde bepalen. En als je het niet alleen kunt, dan door samen te werken. Het zal echt niet lang meer duren totdat samenwerking zo gewoon wordt, dat er niet eens meer een prijs mee valt te winnen. Samenwerkende partijen zijn de winnaars van de toekomst. En de verliezers? Dat zijn partijen die solo hun eigen kunstje willen blijven doen. Die bestaan straks niet meer.

 

 

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777