Skip to content

Wie is het nieuwe paard van Troje?

Auteur(s): Paul Cornelisse

Iedereen heeft het wel eens gespeeld op een regenachtige dag: het uitbeelden van een woord of woordencombinatie met gebaren. Hints is ook jarenlang een komisch spelprogramma op de televisie geweest, waarbij twee teams van BN’ers moesten raden wie, wat of waar ze waren. Het spel is hartstikke relevant gezien alle aankondigingen in de IT sourcing en -servicesindustrie van de afgelopen tijd.

Een jaar of zeven geleden was de IT-industrie nog overzichtelijk. Er waren aan de ene kant leveranciers die infrastructuur oplossingen aanboden en aan de andere kant had je applicatie specialisten, softwareleveranciers en consultancy firma’s. Vervolgens kwam clouddienstverlening sterk op, data werd aangeboord als het nieuwe goud en niet te vergeten het internet der dingen knoopte alles en iedereen aan internet. Marktpartijen buitelden over elkaar heen om deze technologietrends toepasbaar te maken. Prachtige teksten en nog mooiere business oplossingen sieren de marketinguitingen sindsdien: ‘IT en technologie drive business!’

Hier is de eerste acte in het Hints-spel op gericht. Het lijkt erop alsof alle marktpartijen hun specialisme hebben afgezworen en steeds meer kunnen. Infrastructuur specialisten zijn uitgegroeid tot cloud service integrators, die applicatie-omgevingen probleemloos overzetten naar volledig beveiligde en beheerde omgevingen. Softwareleveranciers nemen infrastructuurpartijen over zodat ze full stack cloud oplossingen kunnen leveren. Alles en iedereen praat over de digitale IT-transformatie van de klant en de bijbehorende platform economie, maar gaat het werkelijk alleen om de klant?

Eigen belang

Laten we niet vergeten dat hier, naast de onontbeerlijke focus op toegevoegde waarde voor de klant, leveranciers zichzelf en hun eigen continuïteit vooral ook niet vergeten. Nu de contracten voor IT-services flexibeler ingericht worden en vaak kleiner van omvang zijn, moeten zij ergens anders hun continuïteit en omzet vandaan halen. Wie had ooit gedacht dat kennis van Splunk, ServiceNow of Microfocus zo belangrijk zou worden? Zelfs consultancyfirma’s als KPMG, EY en Deloitte zijn stevig aan het investeren in deze kennis en komen ook nog met eigen platformvoorzieningen. Dit maakt hen in de markt voor IT transformaties tot een directe concurrent van traditionele system integrators en IT-dienstverleners. In de nieuwste marktontwikkelingen doen ook sourcing adviespartijen als ISG en Quint hun zet in de platformeconomie. Dat biedt immers meer continuïteit en terugkerende omzet. Dit creëert waarde voor de aandeelhouders.

Zo is de cirkel rond. Alle marktpartijen zijn in beweging gekomen en hebben hun positie in de markt voor digitalisering ingenomen. De nieuwe rol, die marktpartijen op hebben gezocht door hun nieuwe disciplines en acquisities, zet de verhoudingen in een toch al volle markt verder onder druk. Traditionele IT-dienstverleners hebben er een nieuwe groep concurrenten bijgekregen. Deze act van het Hints-spel geeft een Paard van Troje gevoel. Want wat moet je met het advies om voor je servicemanagement vooral ServiceNow in te zetten, als de adviserende organisatie dit platform ook voor jouw organisatie kan implementeren en beheren?

Het advies voor de juiste oplossing is op deze manier op zijn best gekleurd geworden. Wie halen we in huis en wat is het echte doel achter het advies, worden belangrijke vragen om te stellen. Daarnaast kan het ook geen kwaad als er meer transparantie komt in de ecosystemen tussen klant en zijn leveranciers.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777