Modernisering softwareontwikkeling met Low Code

Auteur(s): Sytse van der Schaaf Harold van Heeringen

Modernisering softwareontwikkeling met Low Code

Op dit moment hebben veel organisaties low-code omarmd om hun software gedreven toekomstplannen te realiseren. Low-code is de benaming van een nieuwe generatie programmeerhulpmiddelen. Tot op een hoog niveau wordt de abstractielaag van modellen gebruikt om het proces van softwareontwikkeling te versnellen. Werknemers met hooguit wat basis programmeerkennis kunnen een aanzienlijk deel van de applicatieontwikkeling voor hun rekening nemen. Dat klinkt bedrijven in de huidige IT-arbeidsmarkt als muziek in de oren. Daarnaast is de ontwikkeling, het testen en het live brengen van applicaties volledig gestroomlijnd door een platform aanpak.

De productiviteit van softwareontwikkeling en de snelheid waarmee applicaties tot stand komen schiet met low-code omhoog. In een tijd van weken een compleet werkende softwareoplossing neerzetten, is geen uitzondering maar de standaard. De successen rond mobiele apps en webapplicaties smaken naar meer. Tegenwoordig wordt low-code ook ingezet voor digitalisering van cruciale bedrijfsprocessen en het vervangen van core legacy applicaties. Bij dit soort toepassingen wordt een adequate beheersing van low-code applicatieomgevingen belangrijk. Krijgt dit te weinig aandacht dan gaat het ontwikkeltempo op termijn omlaag en stijgen de beheerkosten.

Meer ruimte voor innovatie

De kosten voor applicatiebeheer van een low-code applicatieomgeving zijn aanzienlijk lager dan bij traditioneel ontwikkelde applicaties. Sommigen beweren dat met low-code de traditionele verhouding van 80% voor management versus 20% voor innovatie kan verschuiven naar 50% om 50%. Door de lagere beheerkosten komt er meer geld vrij voor innovatie. Gemakkelijk is die verschuiving niet. Bij grootschalige projecten kunnen hoge tarieven voor cruciale rollen en expertise de kosten opjagen. Ook kunnen licentiekosten voor het gebruik van low-code applicaties hoog uitvallen.

Omarmd door markt

De populariteit van low-code platformen krijgt ook aan de aanbodzijde een impuls. Een aanzienlijk deel van de softwareleveranciers gebruikt low-codeplatformen als basis voor hun dienstverlening. IT-dienstverleners passen een bestaand onderhoudscontract aan en baseren de dienstverlening op een low-