Laatst was een vriend van me op zoek naar een nieuwe schoonmaker (m/v) voor een dag in de week. Hij was daarbij uurtarieven aan het vergelijken en vond het vreemd dat er zo veel verschil in die tarieven zit. Ik werk natuurlijk bij een bedrijf dat aan benchmarking doet, dus hij vroeg aan mij hoe dit kon en welke hij moest kiezen. Op zich een uitstekende vraag! Het antwoord wat ik gaf komt later…
Metri wordt veel gevraagd om uurtarieven onderzoeken uit te voeren. Leveranciers die IT personeel, op basis van Time & Material (uurtarief), inzetten in de markt willen bijvoorbeeld weten hoe marktconform hun tarieven zijn. We zien ook veel contracten tussen klanten en leveranciers, waarin applicatie ontwikkeling wordt gecontracteerd op basis van uurtarieven. Dit is dan vaak een ratecard die per functie/rol en skill level aangeeft voor welk tarief een leverancier een bepaalde functies/rol wil leveren aan die klant. Dit zijn dus geen specifieke mensen, maar tarieven voor een aantal functie/rollen. Klanten vragen ons dan om de ratecard op marktconformiteit te checken. Iets wat we uiteraard graag doen, maar je kunt je afvragen hoe effectief dat is.
Met name als het gaat om het (door) ontwikkelen van software zijn de verschillen in productiviteit en geleverde kwaliteit erg groot. In de Agile Team Performance Monitor onderzoeken die we doen, zien we soms enorme verschillen in productiviteit en kwaliteit. Zie het volgende figuur voor de verschillen die we zien in de markt tussen ‘high performing’ en ‘low performing’ teams.
De eerste 4 metrieken geven de performance van het team aan, de laatste 5 metrieken geven aan wat de kwaliteit is van de opgeleverde code.
Gegeven deze verschillen in performance en kwaliteit, zou je dan niet liever een paar euro per uur meer betalen voor mensen die erg productief zijn en goede kwaliteit leveren? Je zou zelfs kunnen beargumenteren of het averechts werkt om te proberen zo goedkoop mogelijke uurtarieven of ratecards te contracteren voor dit soort werkzaamheden, want dan krijg je als klant waarschijnlijk niet de beste mensen geleverd. Gezien de grote verschillen, wil je voor het door ontwikkelen van bepaalde kritische applicaties, die veel business waarde genereren, misschien wel de allerbeste en dus duurste mensen hebben en dat zijn lang niet altijd de senior of managing skill levels.
Je kunt je ook afvragen of leveranciers belang hebben bij het zo productief mogelijk ontwikkelen, of juist meer belang hebben bij het zoveel mogelijk besteden van uren. Ze worden immers per uur betaald. Zeker in agile omgevingen, waar vaak toch al niet heel erg gestuurd wordt op productiviteit, zien we vaak dat de kosten gierend uit de bocht vliegen, de datum, waarop bijvoorbeeld het MVP klaar zou moeten zijn, bij lange na niet gehaald wordt en dan blijkt vaak ook nog dat de code kwaliteit bedroevend slecht is en vol risico’s zit.
Ik ben zelf voorstander van output of outcome based contracting. Spreek bepaalde targets af met betrekking tot productiviteit en kwaliteit en bepaal vervolgens wat de prijs is wat daarvoor betaald moet worden. Metri noemt dit Value Driven Contracting. De klant betaalt vervolgens extra bij performance die beter is als afgesproken en minder als de performance slechter is dan afgesproken. Om discussies te voorkomen moet de performance dan wel objectief gemeten worden uiteraard!
Ik heb mijn vriend geadviseerd niet zozeer naar de tarieven te kijken van de schoonmakers, maar iemand te kiezen die bereid is om voor een bepaalde prijs zijn huis schoon te maken en die daarbij garanties wil afgeven ten aanzien van het resultaat. Duidelijke afspraken over welke werkzaamheden worden uitgevoerd en het resultaat daarvan. Eventueel zou je kunnen afspreken wat extra te betalen als je super tevreden bent of wat minder als het resultaat minder is dan afgesproken. Dit heeft als voordeel dat een goede en productieve schoonmaker meer kan verdienen in minder tijd en dat het huis goed wordt schoon gehouden. Mijn vriend is superhappy en zijn schoonmaker doet echt zijn best om de extra inkomsten te verdienen. Een echte win-win dus!