Skip to content

Wat hebben laadpalen en de public cloud met elkaar gemeen?

Auteur(s): Paul Groen

Sinds een aantal maanden ben ik de berijder van een elektrische auto. Omdat de zomervakantie in deze periode viel zijn we ook voor het eerst met een elektrische auto op vakantie geweest, naar het buitenland nog wel.

Het rijden ging prima, maar het laden ervoer ik toch wel als een nadeel. Niet zozeer de aanwezigheid van voldoende laadpalen, de laadtijden (leve 350kW snelladers) of het bereik van de auto (350km snelweg met dakkoffer), maar het gedoe met laadpassen.

Als voormalig dieselrijder was ik gewend om een tankstation binnen te rijden, bij de ingang te zien staan wat een liter diesel me zou gaan kosten, vervolgens te tanken en af te rekenen met de pinpas of creditcard. Gewoon getankte liters maal de literprijs.

Met een elektrische auto werkt dat helaas anders. Niet alleen moet je meerdere laadpassen hebben om overal te kunnen laden, je moet ook kijken welke laadpas welke prijs geeft bij welk laadpunt, aangezien dit per laadpas verschilt. Een bord met kWh-prijzen zul je vergeefs zoeken, en in de praktijk zit je in allerlei apps te zoeken wat je betaalt met welke pas. Lang niet alle laadpalen hebben een scherm waarop staat hoeveel kWh je hebt afgenomen. Feitelijk weet je pas echt waar je aan toe bent als je de rekening krijgt.

Dat deed mij denken aan waar veel van onze klanten tegenaan lopen bij het gebruik van public cloud. Prijzen voor dezelfde typen resources (bijvoorbeeld virtual machines) verschillen per regio: meestal zijn ze in Dublin goedkoper dan in Amsterdam of Frankfurt. Verder zijn er allerlei kortingen mogelijk met enterprise discounts, savings plans, reserved instances enzovoort, waarbij per type resource en licentie verschillende voorwaarden gelden. In het ene geval kun je van regio en grootte wisselen, in het andere geval juist niet. Bovendien zijn de prijzen en voorwaarden niet vast, maar worden ze regelmatig aangepast. Typen resources worden opgevolgd door nieuwere typen met een betere prijs-prestatieverhouding, soms wel 40%. Ook hier zien veel van onze klanten pas waar ze aan toe zijn als de rekening van de cloudprovider komt.

Op vakantie heb ik uiteindelijk maar één laadpas gebruikt, die lang niet altijd de goedkoopste was, maar wel op vrijwel alle laadpunten werkte. Dat heeft me ongetwijfeld extra geld gekost, maar meer dan een paar tientjes is dat niet geweest. In relatie tot de kosten van de totale vakantie viel het reuze mee en bovendien was het eenmalig.

Voor gebruikers van public cloud is het echter minder luchtig. Het gaat niet om eenmalig een paar tientjes, maar om tien- of honderdduizenden euro’s, iedere maand weer. Het is niet voor niets dat we bij Metri vragen krijgen om te helpen met het in de hand houden van de cloudkosten.

En dat kunnen we. We helpen u niet alleen bij het omlaag brengen van de kosten, maar ook met het zelf onder controle krijgen en houden daarvan. We doen dat in twee stappen. In de eerste stap brengen we de kosten in beeld met eigen tooling, of de tooling die u zelf inbrengt. We analyseren waar de meeste kosten zitten en definiëren mogelijke maatregelen die tot besparingen leiden.

We zien namelijk dat bij migraties klassieke oplossingen één op één worden omgezet naar de public cloud, waar er met relatief weinig inspanning een efficiëntere oplossing is. Verder hebben we kennis van de kostenmodellen van Microsoft Azure en AWS, waardoor we kunnen adviseren over het optimaal gebruik van de kortingsmogelijkheden met behoud van flexibiliteit. Hiermee brengen we de kosten binnen afzienbare tijd op een acceptabel niveau.

In de tweede stap helpen we u de organisatie in te richten zodat u voortaan zelf in staat bent om de cloudkosten te beheersen, waarbij u uiteindelijk de cloudkosten als gevolg van grote wijzigingen en projecten vooraf kunt inschatten en proactief kunt acteren door de juiste maatregelen te nemen voordat de factuur weer voor een onaangename verrassing zorgt.

Wilt u grip houden op je cloudkosten?

Metri heeft een aanpak ontwikkeld die zijn waarde in de praktijk heeft bewezen. Met deze methode worden kosten weer inzichtelijk gemaakt en kun je eenvoudig zien waar de kansen op besparingen liggen. Het gaat dan niet alleen om de (te hoge) kosten op de cloud providers zelf, maar ook licenties en architectuurkeuzes worden in het heldere verhaal meegenomen. En al die besparingen kun je alleen realiseren als je echte veranderingen bereikt met leveranciers én gebruikers. In deze kennis-sessie krijg je haarfijn uitgelegd hoe je deze cloud economics inricht en bestuurt.

In onderstaande webinar replay vertelt Paul Groen je graag hoe je controle krijgt over de zo complexe cloud consumptiekosten.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777