Skip to content

Wat gaat Floris van 11 straks met de 3D puzzel doen?

Auteur(s): Andre Nadorp

Wat is de generatie Z? Dat is, let op: een open wereldburger, met een grote handigheid in interactieve nieuwe media, die graag zijn steentje bijdraagt aan de samenleving, zolang dat maar met veel eigen initiatief gepaard kan gaan. We verwachten veel van deze generatie? Heel veel. Het zijn de IT-architecten van morgen.

Geen tiener is meer verbaasd dat alles draadloos met de snelheid van het licht in de handpalm verschijnt. Leveranciers spelen hier handig op in om ook steeds meer mogelijk te maken en te standaardiseren. Functionaliteit wordt integraal aangeboden en koppelingen worden volwassener met de dag. Floris van 11 jaar kan met een paar eenvoudige klikken de wereld van andere gamers benaderen op willekeurig welk platform.

Door al deze vernieuwingen en standaardisaties ontstaan er mogelijkheden om de functionele vraag van de eindgebruiker in te vullen als stukjes van een puzzel. Het is nog wel een puzzel van vele kleine stukjes rondom een vaste kern voor zeer ervaren puzzel maniakken, maar voor hoe lang nog? Gewenste functionaliteit bestaat nu nog uit meerdere kleine stukjes. Op relatief korte termijn zal dit uit één stuk kunnen bestaan die ook nog eens meer functionaliteit invult. Een ontwikkeling die te vergelijken is met het leggen van een puzzel uit vier stukken tot het leggen van virtuele 3D-puzzels in een zelfrijdende auto met een nog te bepalen afbeelding.

Kleine kinderen leggen puzzels van vier stukken. Dat is moeilijk zat. Maar wat gaan de architecten van morgen oplossen? Nu al hebben we ERP-platformen met daaromheen vele satellietjes, zoals customate applications (CMA) of commercial of the shelf (CotS). CMA wordt gemaakt volgens uw functionele eisenpakket. Dit moet dan uw USP gaan ondersteunen. Ik lever een dienst als bedrijf, daar heb ik IT voor in huis en dat IT-landschap moet deze dienst ondersteunen. Waar wil ik naartoe?

De puzzel van uw kinderen van vier stukjes is vooraf bepaald. Het plaatje staat op de doos. Je maakt het voorbeeld na en klaar. Nu gaan we naar ERP 3.0. Die slokt een aantal CMA’s op. Of de functionaliteiten die om de ERP heen cirkelden als satellietjes, zitten bij de versie 3.0 in de kern of zijn samengevoegd in een andere CotS. Ofwel, de basisfuncties die geleverd worden zijn groter en meer moduleerbaar. In de nieuwe puzzel zit dus veel meer, door de inrichting, de sturing, de vergelijking, de nieuwe componentjes, de bouwblokken die erin zitten… De virtuele puzzel wordt driedimensionaal. Stukjes veranderen van vorm en grootte. Maar alles is configureerbaar dus het kan allemaal anders. De 3D puzzel gaat alle verhoudingen veranderen. En dat mogen de architecten van morgen gaan invullen. Zij kijken niet op de doos, ze maken het plaatje zelf. Zij bepalen welke componenten er op welke manier gezamenlijk de ondersteunende IT-plaat invullen zodat de business ondersteund wordt.

Het bepalen van de afbeelding op deze puzzel wordt de grootste uitdaging waarna de stukjes gezocht kunnen worden. Op niveau puzzelen, heet dat. And the times, they are a-changin…


METRI is een Fact Based IT adviesorganisatie gespecialiseerd in sourcing en benchmarking die organisaties helpt bij het verbeteren van de inrichting en besturing. Via een maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van marktontwikkelingen en trends.

[wysija_form id=”1″]

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777