Skip to content

Superduperhyperhybrid cloud governance. Maar dan simpel.

Auteur(s): Michael Chin

Als u door de wolken de hemel niet meer ziet, troost u dan: u bevindt zich in goed gezelschap. Met de komst van cloud computing vliegen nieuwe en veelbelovende termen zoals hybrid cloud, cloud orchestration, cloud brokerage en multicloud ons om de oren. Wat betreft cloudbuzz words mag het wél wat minder.

Overigens is cloud governance net zo’n buzz woord. Want is het echt zoveel anders dan IT governance dat een aparte term noodzakelijk is? En wat moet je nu als IT-organisatie nog in huis hebben om cloud-diensten optimaal te gebruiken? Op deze plek maken we dat duidelijk.

We gaan daarbij uit van onderstaand schema waarmee we willen benadrukken dat de business altijd bovenaan staat, data steeds belangrijker wordt voor de business, de IT-architectuur zich ontwikkelt van lagen naar ‘stacks’, en de sourcing van deze stacks steeds meer, en nog heel lang, een mix zal zijn van on-premise, outsourced en cloud.

Business first

Business en IT zijn steeds meer verweven en vaak is IT onmisbaar voor de business, waardoor enthousiaste IT’ers soms uit het oog verliezen dat de business op de eerste plaats komt. De business zelf is van oudsher afgestemd op (combinaties van) klanten/markten, producten/diensten en/of marktontwikkelingen die op hun beurt op gang zijn gekomen dankzij (informatie-)technologie.

Het schema geeft één ‘end-to-end bedrijfsproces’ (een begrip uit het vorige millennium) weer, bijvoorbeeld order-to-cash, purchase-to-pay of record-to-report. Zo’n E2E-proces is onder te verdelen in sub-processen (order-to-cash bijvoorbeeld in verkoop, productie, levering, facturatie en dunning) die steeds vaker (deels) uitgevoerd worden door business partners of door slimme, krachtige algoritmes die as-a-service worden afgenomen en waarmee in real time data wordt uitgewisseld om veeleisende consumenten te bedienen en hippe Ubers-van-vul-hier-uw-branche-in voor te zijn.

Data second

Het belang van data, data-analyse en het ontstaan van nieuwe verdienmodellen op basis van data is niet te missen. In het vorige millennium kon het nog voorkomen dat ERP-implementatieprojecten vergaten rapportages op leveren. Vandaag de dag zijn data en algoritmes niet weg te denken uit het bedrijfsproces.

Sterker nog, in het reguliere bedrijfsproces blijkt vaak data ‘gratis’ beschikbaar die van belang zijn voor het voorspellen van de business of het opstarten van bedrijfsprocessen van business partners. Bijvoorbeeld de slimme bolders in de haven die dankzij sensoren zelf detecteren dat een schip de trossen lost en vertrekt, een belangrijk signaal voor de baggeraars die dan op die plek net even terecht kunnen om slib en zand te baggeren.

IT-architectuur van laagjes naar stacks

We schreven in ons blog over Charlotte uitgebreid dat de traditionele IT-architectuur, bestaande uit ‘lagen’ voor netwerk, infrastructuur en applicaties, steeds meer overgaat in ‘stacks’. Dat illustreren we in ons schema waarin ieder bedrijfsproces beschikt over een eigen ‘stack’, die bovendien uit veel meer dan de genoemde drie laagjes bestaat.

Natuurlijk, we kunnen een discussie starten over de definitie van de genoemde lagen, de afbakening, de precieze volgorde en/of het aantal, maar daarmee zouden we voorbij gaan aan de boodschap: het zijn er meer, ze zijn minder ‘breed’ en ze moeten koppelen met andere stacks. Ze ondersteunen namelijk één E2E-bedrijfsproces. Gelukkig kan koppelen op bijna alle niveaus en elke optie kent specifieke voor- en nadelen op het gebied van latency, throughput, scalability, etcetera.

Dit is het IT-domein waar een continue stroom van technische ontwikkelingen en nieuwe diensten nieuwe wegen openen en de laatste IT-strategie hopeloos ouderwets doen lijken. Heb je net je applicatie refactored om historische transactiedata weg te schrijven naar goedkopere storage en dan blijken stretched databases dat automatisch voor je te doen. Jammer van de inspanning? Toch de moeite waard? Om die vraag te beantwoorden, moet je diep de materie in. Op het gebied van IT, rekening houdend met compliance, security en privacy. En prijsmodellen. En de te verwachte ontwikkelingen om een goede sourcing-mix te kiezen.

Overgangsperiode

Die sourcing-mix omvat bijna altijd alle bekende vormen van sourcing, omdat we nog in een overgangsperiode zitten. Gelukkig wordt sourcing ook eenvoudiger, want de gevestigde cloud-aanbieders hebben een strak afgebakende dienst, wijken niet af van hun processen en onderhandelen niet over hun service levels. Het is dus de kunst om met alle beschikbare bouwblokken iets moois te maken, met dat verschil dat de steentjes van Lego, Playmobil, Meccano, K’nex, Kapla, Clics en Magformers zijn. Best ingewikkeld, totdat API’s te hulp schieten, of, om het over een andere boeg te gooien: ontwikkelingen ontstaan als software defined data centers, software defined storage en krachtige tools voor cloud orchestration en cloud brokerage. Hoezo leveranciers in kaart brengen? Op de spot market voor compute en storage doe je met iedereen zaken!

Meer fuzz dan antwoorden in dit verhaal, maar het is dan ook een teaser. Op elk van de onderwerpen gaan we later dieper in. En u kunt via een simpele reply onderstaand, invloed uitoefenen op de onderwerpen en aandachtspunten![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777