Skip to content

Reshoring met robots

Auteur(s): Sytse van der Schaaf

Als er één trend is die de outsourcingsmarkt op zijn grondvesten doet schudden dan is het wel de opkomst van Artificial Intelligence. Leveranciers hebben de mond vol van deze trend om de boot niet te missen in de grootste investeringsgolf sinds de opkomst van mobile computing. Tegelijkertijd lijken software robots voor hen juist een wolf in schaapskleren. De outsourcingsmarkt komt er heel anders uit te zien.

Het was vice-president Delmar S. Harder van Ford die in 1948 voor het eerst het woord automation gebruikte om de trend aan te duiden dat er steeds minder handen nodig waren aan de lopende band in de fabrieken van de autofabrikant. In de loop der jaren hebben robots inderdaad de hoofdmoot van het werk overgenomen van fabrieksarbeiders. Eenzelfde trend is momenteel in de IT-industrie te zien, waarbij steeds meer operationele beheertaken te automatiseren zijn. Dit heeft een grote impact op de traditionele outsourcing model waarbij het verdienmodel vooral gebaseerd is op het verplaatsen van werk naar lagere lonenlanden.

‘The name of the game’ is veranderd. Dienstverlening vindt nu dichtbij de klant plaats en is vooral gericht op implementatie en consultancy. Het operationele beheer is in hoge mate geautomatiseerd. Je ziet het aan de vlucht naar voren van spelers als Cognizant en Wipro. Cognizant kocht enige tijd terug digital agency Mirabeau en Wipro recent het gerenommeerde Amerikaanse Cooper, geestelijk vader van digital personas, om hun klanten te helpen met de digitalisering van hun bedrijfsvoering. Het geld moet tegenwoordig op een andere manier verdiend worden.

Hete adem

Traditionele leveranciers voelen de hete adem van hyperscale providers als AWS, Facebook, Google en Microsoft. Dit soort partijen hebben de afgelopen jaren verschillende innovaties rond kunstmatige intelligentie tot stand gebracht door hun gigantische databergen te lijf te gaan met een combinatie van grafische chips en neurale netwerken. Wat begon met het herkennen van katten in Youtube video’s, groeide al snel door naar systemen die mensen versloegen bij complexe spellen als Go en poker. Hierdoor zijn software robots steeds beter in staat om in natuurlijke taal te communiceren, kunnen robots applicaties bedienen en zijn robots vooral in staat om te leren.

Deze technologiereuzen hebben AI laagdrempelig beschikbaar gemaakt in de vorm van clouddiensten of frameworks. Net als met andere clouddiensten kunnen klantorganisaties hier vanuit een DIY-aanpak mee aan de slag. Het is reshoring met robots in optima forma en tijd voor een grondige update van de sourcingstrategie.

Achtergrond en best practices

Een robot die 24 uur/7 vragen beantwoordt, lijkt het summum van servicemanagement. METRI Research zet in de whitepaper ‘Robotisering van de servicedesk’ uiteen wat de CIO van software robots kan verwachten en wat essentiële best practices zijn. Meer info en downloaden: bit.ly/2imKyB1

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777