Over PON IT

Pon, één van Nederlands grootste familiebedrijven, is een internationale handels- en serviceorganisatie met een grote diversiteit aan activiteiten. Bij het bedrijf werken bijna 13.000 mensen verspreid over 450 vestigingen in 32 landen.

De IT-organisatie van het PON is een zelfstandig bedrijf zonder winstoogmerk. PON IT levert IT support en diensten aan Pon bedrijven en gebruikers in verschillende landen. In de afgelopen maanden heeft het Pon IT-team gewerkt aan een service model en een kostenmodel (Based Costing).

De opdracht

In het vierde kwartaal van 2014 wilde de IT tak van het bedrijf haar kosten die gebudgetteerd zijn voor 2015 vergelijken met de markt. Pon IT vraagt IDC Metri naar een kostentoetsing en samenhang van de diensten van het Datacenter. De volgende vragen waren onderdeel van de scope van de opdracht;

  • Wat zijn de kosten van de datacenteractiviteiten?;
  • Hoe verhouden de kosten zich ten opzichte van de markt?;
  • Waar zitten de verbeterkansen?

De resultaten van de toetsing worden intern bij gebruikt om proactief mee aan de slag te gaan. De toetsing moest transparant en objectief zijn en moest hiernaast eventuele ontbrekende factoren in het kostenmodel identificeren.

Het kostenmodel van (ook wel het ABC model) heeft veel overeenkomsten met het IDC Metri model qua toewijzing van kosten aan marktdiensten. Ook Fte’s werden toegewezen aan deze diensten.

Workshops

Na een aantal workshops om de basis dienstverlening en de volumes van te leren kennen, heeft het benchmarkteam van IDC Metri een vergelijking gedaan met wat deze diensten zouden kosten bij een referentiegroep. Hiernaast is de productiviteit van de Fte’s gemeten.

IDC Metri heeft daarbij de additionele vraag ‘wat mogen een doorberekende CPU, GB memory en GB storage kosten?’ beantwoord en daarbij ook de verschillen verklaard.

PON IT heeft bijna gelijke kosten aan de referentiegroep, met grote verschillen tussen de diensten. Waar uitschieters in het rood waren, heeft PON samen met IDC Metri de verschillen verklaart, waarmee PON een marktconform beeld overhield.

PON wil in de toekomst de kosten van het datacenter aan de markt blijven toetsen door middel van ITFacts4you en hiernaast ook de werkplek kosten laten vergelijken met de markt.

Referentie Cases

Wij delen graag onze verhalen. Meer weten over de samenwerking met bovenstaande bedrijven? Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.