EVBox is opgericht in 2010 en is een toonaangevende wereldwijde leverancier van flexibele en schaalbare oplaadoplossingen voor elektrische voertuigen, met een hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland. EVBox heeft momenteel 13 kantoren verspreid over de hele wereld. EVBox produceert en distribueert laadstations voor elektrische voertuigen en charging managament software. Sinds juli 2021 heeft EVBox inmiddels wereldwijd meer dan 250.000 oplaadpoorten geïnstalleerd.

In de afgelopen 10 jaar heeft EVBox een snelle groei doorgemaakt van start-up tot scale-up en heeft nu de intentie als beursgenoteerde bedrijf te worden aangesteld op de NYSE.

Tijdens deze transformatie heeft EVBox onder een strak tijdschema SAP geïmplementeerd, wat er begrijpelijkerwijs toe heeft geleid dat de middelen binnen de IT-afdeling onder druk stonden. Het leverancierslandschap is de afgelopen jaren gegroeid en heeft geleid tot een breed IT-leverancierslandschap met verschillende leveranciers, gecontracteerd door zowel business als IT.

De focus van EVBox lag op groei, ondersteund door ‘credit card IT’. Het was mogelijk om software aan te schaffen zonder een proces dat vaststelde dat de software noodzakelijk was. Dit betekent dat er beperkte transparantie was in IT-uitgaven en dat er geen volledig zicht was op het contract- en leverancierslandschap. Samen met de implementatie van SAP heeft EVBox een initiatief gestart om de datakwaliteit en volledigheid van de financiële data omtrent externe IT-kosten (uitgaven) te verbeteren.

Om het huidige initiatief te ondersteunen heeft EVBox Metri gevraagd om hen te ondersteunen met een IT spend analyse om te beginnen met het identificeren van mogelijkheden voor besparingen, verbeteringen en optimalisatie van het gecontracteerde IT-landschap.

Doelstellingen

  • Identificeren en prioriteren van besparingsinitiatieven, verbeteracties en optimalisatie mogelijkheden in het huidige IT-landschap.
  • Creëren van een uitgebreid overzicht van het contract- en leverancierslandschap gekoppeld aan de externe IT-uitgaven.
  • Controle krijgen over externe uitgaven, contracten en het leverancierslandschap.

Resultaten

In de spend analyse hebben we verschillende verbeterpunten geïdentificeerd. De aanbevelingen varieerden van onderhandelingsmogelijkheden met externe leveranciers, optimalisatie van toewijzing van licenties/diensten aan gebruikers, implementatie van enterprise-architectuur om de ‘make, reuse or buy’-beslissing te onderbouwen en het rationaliseren van overlappende functionaliteit/diensten. De geschatte besparingsmogelijkheden op de grootste contracten lopen uiteen van 5% tot 35%.

In combinatie met de spend analyse zijn de belangrijkste/kritische leveranciers geïdentificeerd en op een gedetailleerder niveau geanalyseerd. In de analyse hebben we ook verschillende contract- en servicemanagement proces-gerelateerde uitdagingen gevonden en aanbevelingen gedaan voor verbetering.

Naast advies over verbetering leverde Metri een overzicht van het EVBox-contract- en leverancierslandschap, bestaande uit dashboards voor de belangrijkste contracten aangaande kritieke diensten, applicaties en Cloud infrastructuur. Dit wordt momenteel gebruikt om het contract- en budget management te verbeteren.

Referentie Cases

Wij delen graag onze verhalen. Meer weten over de samenwerking met bovenstaande bedrijven? Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.