Skip to content

Nieuwe tarieven? Neem ze niet voor kennisgeving aan!

Auteur(s): Robin de Haas

In de supermarkt weet je doorgaans vrij goed hoe het zit met de prijzen van producten die je regelmatig koopt: die staan immers goed zichtbaar op het schap. En als dat eens niet het geval is, ervaar je dat niet voor niets als hinderlijk. Sticker shock bij de kassa? Vervelend, maar dan laat je het product gewoon achter.

In de zakelijke markt gaat dat er wat anders aan toe. Hoe staat het eigenlijk met de contractprijzen van jouw leveranciers? De tarifering van zakelijke diensten en producten is vaak behoorlijk complex. En een service die je al jaren zonder na te denken afrekent kun je meestal niet zomaar afsluiten zonder gevolgen omdat de prijs je niet meer bevalt.

Prijzen worden aan het begin van een contract bepaald, gebaseerd op onder andere de investering die de leverancier moet doen, de betrokken licenties en het mensenwerk. De markt staat echter niet stil.

Klanten besteden hun IT niet alleen uit omdat het hun core-business niet is, maar ook omdat de kennis van innovatie bij leveranciers het grootst is. Deze zien in hun vakgebied de best mogelijke oplossingen voor hun klanten, daar ga ik tenminste even van uit.

Toch zijn contracten niet altijd op de huidige marktsituatie afgestemd. Gezien de opmars van (public) cloud computing is dit een gemis. Als klant hoor je een up-to-date IT-strategie te hebben. Daarmee kun je betere keuzes maken ten aanzien van de diensten die je afneemt en een contract kun je hierop laten inrichten. Zonder IT-strategie een contract afsluiten maakt de kans op stilstaan groter, waardoor je innovaties mist of zelfs gaat achterlopen in vergelijking met concurrerende bedrijven.

Leveranciers staan dus niet stil, maar veel contracten lijken achter de feiten aan te lopen. Want wat gebeurt er met de tarieven na verbeteringen van de dienstverlening? Innovatie stopt nooit en verbeterde tooling, snellere hardware of betere softwarelicenties hebben invloed op de marktprijzen. Deze dalen door een efficiëntere manier van werken bij leveranciers, of omdat je een oplossing kunt kiezen waarbij je minder betaalt voor vaak meer functionaliteit.

Hoe zit dat bij jouw leverancier? Heeft deze veranderingen in tarieven aangekondigd? Neem dit dan niet voor kennisgeving aan. Want wij hebben er een antwoord op. Het gaat er niet om de prijzen opnieuw te berekenen, maar om de leverancier te overreden een marktconforme prijs te hanteren. En dat betekent doorgaans: een lager tarief.

Bedenk wel dat prijzen op zich niet alles zeggen, het gaat om het totale pakket van een afgenomen dienst. Hoewel het onze aanpak is om vanuit de prijzen (bottum-up) tot een advies te komen, kijken we daarbij wel voorbij het prijspeil: we adviseren op het niveau van de dienstverlening.

Want elk contract is anders. Niet elk contract heeft immers dezelfde services of dezelfde configuratie. Metri beschikt over een component-based framework dat rekening houdt met contractdetails, zodat we de appels van jouw leverancier met de appels van de rest van de markt kunnen vergelijken.

Uitgaande van de tariefstelling en de kwaliteit van de dienstverlening, vergelijken we jouw contract met de markttarieven. Het inzicht wat we hiermee creëren, geeft jou en je leverancier aanknopingspunten om de dienstverlening te verbeteren tegen een marktconforme prijs.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777