Skip to content

METRI Cloud Indicator

Auteur(s): Dennis Bloetjes

Google

[stat_counter icon_size=”32″ counter_value=”2500″ counter_sep=”.” counter_suffix=”+” speed=”4″]

AWS

[stat_counter icon_size=”32″ counter_value=”4000″ counter_sep=”.” counter_suffix=”+” speed=”5″]

CenturyLink

[stat_counter icon_size=”32″ counter_value=”1000″ counter_sep=”.” counter_suffix=”+” speed=”3″]

Azure

[stat_counter icon_size=”32″ counter_value=”2500″ counter_sep=”.” counter_suffix=”+” speed=”4″]

Wat kost de cloud?

METRI heeft het doorlopend onderzoek naar de prijzen in de Infrastructure-as-a-Service markt sterk uitgebreid. Onder de naam Cloudindicator volgt METRI de prijzen van IT-infrastructuurdiensten als rekenkracht en opslag van relevante cloudspelers als AWS, Azure, Google en Centurylink op basis van tienduizenden prijspunten.

Doel is om trends in prijsvorming en andere belangrijke benchmarkaspecten te volgen en hier trends uit te distilleren die relevant zijn voor de sourcing van clouddiensten. Uit eerdere analyses is gebleken dat de markt voor public cloud computing minder transparant is dan deze lijkt. Op de websites zijn vaak de real-time prijzen voor verschillende diensten terug te vinden in overzichtelijke prijslijsten. Hulpmiddelen als total cost of ownership rekenhulpen en pricing calculators vullen dit nog aan, zodat klanten schijnbaar moeiteloos de kosten van hun keuze in het cloud winkelmandje kunnen doorrekenen.

Moeilijk vergelijkbaar

Kijk je nauwkeuriger dan valt op dat de transparantie beperkt is omdat de infrastructuurdiensten van providers moeilijk vergelijkbaar zijn door een andere opzet van diensten en een afwijkende prijsopbouw. De prijsstelling van clouddiensten is ook ingewikkeld, omdat infrastructuurdiensten als rekenkracht, geheugen en opslag als losse componenten worden aangeslagen, terwijl het afnemers om integrale dienstverlening gaat. Daarnaast hanteren providers afwijkende prijsmodellen die zij regelmatig aanpassen en krijgen individuele afnemers vaak op basis van volume unieke kortingen voorgeschoteld.

METRI houdt de vinger aan de pols en legt het public cloud aanbod van spelers AWS, Azure, Google Cloud en Centurycloud doorlopend langs de lat om feiten en fictie van elkaar te scheiden. Regelmatig zullen we trends in deze clouddienstverlening terugkoppelen. Houd de website van METRI goed in de gaten of volg ons bedrijfsprofiel op LinkedIn. Geïnteresseerd in de Cloudindicator? Laat het ons weten en wij bekijken of we een antwoord kunnen geven op je vraag.

Bekijk het artikel “Korting? Hamsteren!” van eerder dit jaar.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777