Skip to content

Mensch, durf te overleven!

Auteur(s): Paul Cornelisse

Mensch, durf te overleven!

Wendbaarheid. Ik zie u al afkeurend kijken: heb je er weer zo één die de kudde napraat. Want wendbaarheid, zo weet u, wordt hét modewoord van 2014. Wie niet wendbaar is, haakt af. En toch is het waar. Het gaat er niet om wie het beste is, het snelste of de sterkste, nee, alleen hij die zich aanpast zal overleven. Dat zei Darwin twee eeuwen terug al en de crisis, de recessie of, zoals u wilt, De Nieuwe Tijd onderstreept zijn stelling.

Ik viel om van verbazing. Een leverancier, met wie een van onze klanten zaken doet, deed zijn hakken in het zand met de woorden: ‘Het is duidelijk dat u ons model niet kent.’ Ik schudde even met mijn hoofd, fatsoeneerde mijn haren en zette mijn bril weer recht. Wat interesseert mij nu zijn interne model? Onze klant wil een geavanceerde dienst en hij moet die toch kunnen leveren? Zo simpel is het. Maar zo als wij het wilden, zo had hij het nog nooit gedaan. Wat wij wilden, paste niet in zijn (verdien) model. Ik vind het schokkend.

Darwin werd wereldberoemd met zijn evolutietheorie. Hierin stelt hij onder meer dat dieren en organismen die het best zijn aangepast aan hun levensomstandigheden overleven en het meest succesvol zijn. Soorten die zich niet aanpassen aan veranderende omstandigheden sterven uit. Wanneer er iets onverwachts gebeurt kan dit grote gevolgen hebben. Dat geldt voor de natuur en voor ons economische landschap. Bomen sterven uit en de dieren die daarvan hun vruchten plukten, ook. Tenzij ze mee-veranderen.

Maar geloof me, niet zo heel veel mensen kunnen dat. We hebben een prachtig huis, twee auto’s voor de deur, iPads en Xboxes en dan ineens: crisis. Toch gaan we op wintersport. Want we gingen toch elk jaar? Intussen lopen winkelstraten leeg. De Freerecordshop gaat failliet, Bol.com is booming. CD’s kopen doen we niet meer, we kopen hooguit nog de digitale versie, of we luisteren gewoon digitaal via bijvoorbeeld Spotify (Music as a Service;). In de fysieke autobranche verandert veel te weinig. Het ging toch jaren goed? Als de crisis over is, gaat het weer goed. Dream on. Als de crisis over is bestaan er bijna geen traditionele autodealers meer. Lege showrooms in het dorp. Zo is het ook met de reisbureaus gegaan.

Er gebeurt zoveel. Polaroid is failliet. Iedereen gaat digitaal. Alles is anders, alles verandert.

‘Het is duidelijk dat u ons model niet kent …’ Nee, ik ben niet geïnteresseerd in modellen. Ik ben geïnteresseerd in mensen en bedrijven die de veranderingen aanvoelen. Die meebewegen. Die wendbaar zijn.

Maar het is allemaal niet eenvoudig. Het is vreselijk lastig voor mensen die al lang in de IT-branche werken en gewend zijn aan een vast salaris en bonussen ineens mee te denken over verandering, demotie. Capgemini en CGI startten de discussie begin dit jaar over het inleveren van salaris door oudere werknemers zodat ze hun baan konden behouden. Opschudding alom. Veranderen is lastig. Onze regering is dagelijks bezig om zo min mogelijk meubels te verschuiven in de huiskamer, want daar raakt het land van in de war. Vooral geen keuzes en niet te veel bewegen.

Intussen ontslaat uitgever Sanoma 400 man. Die mensen moeten ineens ‘ondernemer’ worden. Klanten binnen halen, administratie bijhouden, acquisitie plegen. Zij die dat kunnen, zullen overleven. Zij wel. We hebben het over gedragspsychologie. We staan al jaren in de metro terwijl we onze hoge nood moeten ophouden. Nu de NS de wc’s heeft geschrapt in de boemeltreintjes schreeuwen we moord en brand.

Ik durf te stellen dat wendbaarheid, of het gebrek daaraan, hét probleem van vandaag is. Voor de mens, de medewerker, de manager en de leverancier. We moeten ons leren aanpassen. Zie wat er niet meer kan en zie wat de enorme technologische ontwikkelingen allemaal wel weer mogelijk maakt. Kortom, durf te overleven!

Paul Cornelisse
Follow METRI on Twitter @CornelissePaul

 

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777