Als je ouder wordt lijken de uitdaging van vroeger minder relevant te worden. Als twintiger ging ik volledig los op alles waarvan ik, met de blik die ik had op de complexiteit van de voor mij belangrijke onderwerpen, duidelijk overtuigd was dat het eenvoudiger kon. Overtuigd als ik was kon ik in mijn enthousiasme de misschien verstandige reactie ‘afwachten’ natuurlijk niet altijd onderdrukken. Blikken van “jou inzicht komt nog wel” en “kom volgende week nog eens terug” en erger waren mij niet vreemd. Diep in mij lijkt dit gevoel nog steeds rond te dwalen. In de wereld van nu zien we steeds meer initiatieven die als basisdoelstelling onze tevredenheid van de geleverde dienst of producten hebben.
Gebruikers tevredenheid lijkt de nieuwe trend in de digitale wereld, ook als zijn er al jaren loyaliteiten programma’s zoals spaarkaarten. We worden gebombardeerd door onderzoeken, het verzoek om referenties te schrijven of simpelweg op een knop te drukken bij het verlaten van de ruimte. Uw mening telt! En er wordt wat geteld tegenwoordig. Welke conclusies kunnen er getrokken worden uit al die terugkoppelingen en wat doen we er dan mee? De emotie maatschappij als academisch erfgoed.
Deze trend lijkt zich inmiddels ook vast te ketenen in de wereld van IT diensten. Steeds vaker worden er samenwerkingsovereenkomsten afgesloten op basis van een vorm van emoties. De eindgebruiker aan het roer als het gaat over de geleverde producten of diensten. Iets wat ik als twintiger staande op banken had toegejuicht. Eindelijk wordt IT menselijker.. maar is dit wel zo?
Natuurlijk is IT het middel om ons werk te ondersteunen, over te nemen, te vereenvoudigen of simpel weg mogelijk te maken. En ja, hoe beter dit wordt ingevuld, hoe groter het effect dit zal hebben op mijn ‘gevoel’. Maar zoals met veel dingen in het leven is er ook hier een keerzijde. De naïeve twintiger wordt geconfronteerd met de door de wol geverfde vijftiger die beseft dat ook gevoel een kostprijs heeft in de harde wereld.
Het vergelijken van diensten ten opzichte van de markt is hiermee dus niet overbodig geworden maar heeft een extra dimensie gekregen. Deze extra X-factor krijgt een belangrijke plaats in samenwerkingsovereenkomsten. De business krijgt in de nieuwe wereld steeds meer invloed op de afgenomen diensten en producten waarmee IT dynamischer, directer en vooral menselijker wordt. De financiële middelen bepalen de grenzen waarbinnen de menselijkheid van dienstverlening zich kan bewegen. Zowel leveranciers als eindgebruikers gaan de komende jaren inspelen op het gevoel van de ander.
Bent u ook op zoek naar een objectief en menselijk vergelijk van uw dienstverlening? Medewerker met het enthousiasme van de twintiger met 30 jaar ervaring staan voor u klaar om met een goed gevoel uw IT dienstverlening objectief te vergelijken met de markt.