Skip to content

Landingzone

Auteur(s): Raymond Linkers

“Landing Zone?”

Ik zie verbaasde blikken om me heen. Ik zei: ‘Wij gebruiken steeds meer het principe van de Landing Zone bij onze sourcing deals. Om ervoor te zorgen dat relaties vanaf de start beter functioneren.” Rechts ging er een telefoontje uit een borstzak. “Landing Zone….” mompelde een van mijn maten terwijl hij googelde op zijn smartphone. “Zo, zo, zit je tegenwoordig in de oorlogsindustrie?”

Glimlachend nam ik een slok van mijn Spa Rood.

“Hier staat het, militaire term voor een gebied waar een vliegtuig of helikopter kan landen.” Nee joh, zei z’n buurman, Landing Zone is de nieuwste docking station voor de Macbook!

Een derde maakte het nog bonter. “Hier: China is David Beckhams last Landing Zone” Gaat gewoon over voetbal!”

Dat is het leuke van mijn vriendenkring. Ze weten niet goed wat ik doe, maar ik leg het ze graag weer uit.

“Vooraf wordt aan de hand van marktinformatie bepaald wat het minimale en het maximale prijsniveau mag zijn van de aanbiedingen van de leveranciers”. “Op deze manier kan voorkomen worden dat leveranciers een te lage prijs gaan aanbieden om de deal toch maar binnen te halen.”

Geknik naast me.

“Het niet inzetten van een bodem in de aanbieding brengt een enorm kwaliteitsrisico met zich mee, voor beide partijen. Uiteindelijk komt dit tot uiting in de tevredenheid van de gebruiker, die kan niet meer optimaal worden gefaciliteerd door gebrek aan budget aan de leverancierskant.”

Toen werden de heren kritisch. “Paul wat wil je nu eigenlijk zeggen?”

“Bekijk en bespreek wat de marge is die je de leverancier gunt op basis van harde feiten. De leverancier kan dan de verwachte kwaliteit leveren en de verwachtingen beter inlossen. Het bepalen van de Landing Zone is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een ‘expectation gap’ ontstaat tussen de verwachte kwaliteit en de prijs die wordt betaald.

“Maar doen jullie dan iets revolutionairs”, was de volgende droge vraag.

Zo wilde ik het niet noemen. “Maar doordat de prijs van de diensten weinig discussie meer oplevert, kunnen partijen zich richten op de zaken waar het echt om draait; het optimaliseren van de dienstverlening. Dat is een heel ander verhaal dan benchmarken met als enig oogmerk de kosten omlaag te drijven”.

Ze knikten. Namen een slok. Ik moest glimlachen. Ik praat graag over mijn werk. Het liefst urenlang.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777