Skip to content

Wat kan de IT leren van Jan Terlouw?

Auteur(s): Bart de Ruijter

Met open mond heb ik vorige week naar het betoog geluisterd van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door. Over vertrouwen. Over touwtjes door de brievenbus. Wat kan de wereld van de IT van zijn verhaal leren?

Eerder dit jaar bracht METRI een boek op de markt met de veelzeggende titel Oog om oog, hand in hand. Over ecosystemen. Over de relatie tussen klant en leverancier. Die relaties laten zich vaak kenschetsen door het principe van ‘oog om oog’. Er is veel wantrouwen over en weer en vaak draait alles om het geld. Om winst. Om eigenbelang, om ego’s. Terwijl het zo mooi is als we het ecosysteem bij elkaar brengen, dat mensen over hun eigen ego’s durven te stappen. Dat partij A durft te zeggen: “jij bent wel een enorme concurrent van mij, maar wat jij doet is zo goed, ik wil me bij je aansluiten.”

Jan Terlouw schreef boeken die ik als kind las en was de voorman van D66 toen ik me nog niet voor politiek interesseerde. In De Wereld Draait Door vond hij dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moest pakken. Van groot tot klein. Dat begint al met het scheiden van afval als individu. Daar zou het in de IT ook vaker over moeten gaan: klein denken. We buitelen over elkaar met hypes als Internet of Things, Big Data, Orchestration en noem alles maar op. We gaan alles digitaliseren. Alles moet sneller, groter. In Oog om oog, hand in hand hebben we het over de ontwikkeling van IT. Hoe we eerst alles hebben ‘geoutsourced’ en nu bezig zijn met de automatisering van de automatisering, waardoor veel mensen boventallig worden. Wat moeten deze mensen doen, omscholen? Daar hebben leidinggevenden een verantwoordelijkheid maar die wordt vaak niet genomen. Terwijl ze op dit punt zoveel goed kunnen doen.

En er valt zoveel goed te doen. De IT zou zich meer moeten focussen op ‘iets goeds’ tot stand brengen. Als ik een stad kom binnenrijden kan ik op mijn mobiel zien waar ik kan parkeren. Dat scheelt tijd en benzine. Prima. Via IT kunnen we luchtverontreiniging meten. Ook heel goed. Maar wat gebeurt er ook? Er wordt fraude gepleegd met uitstoot van auto’s. Met gemanipuleerde software. Het toonbeeld van greed.
Ik weet ook dat het niet makkelijk is. Veel IT-bedrijven zijn bezig met overleven. Toch merk ik dat vooral jonge CEOs opportunity’s zien. Zij willen zaken veranderen, veel meer problemen meetbaar maken en oplossen. En dat lukt alleen als erover en weer vertrouwen is.

Nee, over het touwtje uit de deur ga ik het niet hebben. We leven in een andere tijd. De deur gaat tegenwoordig open via je iPhone. Ik kijk liever vooruit. Ik zie liever hoe je technologie kunt gebruiken om de wereld beter te maken. Er komt door de automatisering heel veel arbeidskracht vrij. Al die mensen kunnen we goed gebruiken, bijvoorbeeld bij het opruimen van de plastic soep in de oceanen. Met IT kunnen we analyseren waar die soep zit, we kunnen alles lokaliseren en vaststellen: hoeveel procent is weg, waar staan we? Met IT kunnen we zoveel goede dingen doen maar het gebeurt te weinig, vaak door het gebrek aan vertrouwen. Maar ik zie ook veel mooie initiatieven, mooie projecten. En juist dat geeft weer vertrouwen.


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777