Skip to content

IT in de OK

Auteur(s): Lucas Blom

Door het toenemend aantal beeldschermen en informatiestromen wordt de operatiekamer (OK) steeds meer afhankelijk van ict. Het belang van standaard infrastructuren neemt daardoor toe. Een sterk en stabiel netwerk is daarom cruciaal voor het veilig uitvoeren van ingrepen. Ziekenhuizen moeten daarom fors investeren in hun basisinfrastructuur en netwerk. De grenzen tussen ict en medische apparatuur en -instrumenten vervagen. Gerbrand Ruiter, directeur Zorg bij METRI, signaleert vier trends die de OK op technologisch gebied veranderen en een ijzersterke infrastructuur vereisen.

Simulatie van ingrepen

Door het toenemend gebruik van beelden kunnen chirurgen of andere specialisten patiëntspecifieke simulaties maken. Deze zullen niet alleen worden gebruikt voor onderwijs en training, maar ook om de uitkomst van een ingreep te verbeteren. 3D-printing van te opereren organen wordt ingezet om de simulatie van de ingreep vooraf uit te voeren om de operatiestrategie te bepalen. De aanpak wordt dus bepaald voordat de patiënt in de OK is of al opengesneden is. Dit verkort operaties en verminderd het risico voor patiënten. Daarnaast zorgt simulatie voor oefening met mens/apparaat-interfaces, waardoor de precisie van operaties toeneemt en de patiënt sneller herstelt.

 Nieuwe werkwijzen

Door verbeterde beeldapparatuur nemen kleine ingrepen toe en grote operaties af. Patiënten hoeven minder onder volledige narcose en door middel van plaatselijke verdoving kan via de bloedvaten worden ingegrepen. Door de introductie van nieuwe technieken hoeft er dus minder te worden gesneden. De toename van het gebruik van beelden, en daarmee het aantal beeldschermen in de OK, maak het ook mogelijk dat ingrepen worden uitgevoerd door een robot of een telechirurg. Met patient data monitoring-systemen observeert een anesthesist op afstand vier tot zes patiënten die onder narcose zijn en hoeft hij niet meer continu in de OK aanwezig te zijn.

 Robotica

Robotchirurgie is met de DaVinci-robot al geïntroduceerd in de operatiekamer. Toekomstige robots in de OK zullen veel kleiner en handzamer zijn en nemen daarmee minder ruimte in. Robots als DaVinci waren conceptueel zo ingericht dat zij de handbeweging van de chirurg moesten overnemen. Dit zou moeten leiden tot een toename van precisie tijdens het snijden. De introductie van 3D-beelden bij de robots heeft ertoe geleid dat de accuraatheid van de operatie meer kan toenemen. De verbeterde en kleinere chirurgische robots in combinatie met 3D-beelden en optimalisatie van it-infrastructuren maakt het mogelijk dat uiterst complexe ingrepen op afstand kunnen worden gedaan.

 Hybride operatiekamers

Een hybride OK is voorzien van geavanceerde beeldapparatuur, waardoor het mogelijk wordt om tegelijkertijd kleine en grote ingrepen waarbij gesneden moet worden te verrichten in dezelfde ruimte. Verder kunnen er multidisciplinaire ingrepen plaatsvinden in een hybride OK. Dankzij de beeldvormende technieken kunnen bijvoorbeeld een cardioloog en een chirurg gelijktijdig werken aan een hart. De hybride OK is daardoor meestal twee keer zo groot als een normale OK, ongeveer tachtig in plaats van veertig vierkante meter. Daarbij zijn er binnen deze operatiekamers veel meer mogelijkheden voor het aansluiten van medische apparatuur. Rond 2018 werkt ongeveer 75 procent van de hartchirurgen in een hybride OK.

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 7, september 2015.

 


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777