‘De vrucht van innovatie is iets wat er nu is, maar waarvan je twintig jaar geleden niet kon voorstellen dat het bestond.’ Wij Nederlanders kunnen ons op de borst kloppen als het over innovatie gaat. Toch? Want ‘we’ staan in de top 10 van meest innovatieve landen. Kijk naar de landbouw, naar de energiesector, naar ons fameuze watermanagement.
Maar in de informatietechnologie lijkt het andere koek. De grote innovatieve bedrijven die onze mooie telefoons met daarop onze sociale netwerken hebben ontwikkeld, zitten immers aan de andere kant van de plas. En we zijn enthousiaste gebruikers geworden van Microsofts Office 365, van AWS en Google Cloud.
Iemand zei ooit: ‘Als de wereld vergaat, ga dan naar Nederland, daar gebeurt alles vijftig jaar later.’ Geldt dat dan ook voor Nederlandse innovaties op IT-gebied? Ik ga voor een antwoord even terug in de tijd.
Al sinds de zeventiende eeuw staan we bekend om onze handelsgeest. Waar kansen voor handel lagen grepen we die. Denk aan de VOC waarmee we een monopolie op overzeese handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop realiseerden met import van onder andere peper, kruidnagel en nootmuskaat naar Europa. Morele scrupules kenden we niet, waarvan de latere slavenhandel getuigt. Gelukkig zijn de lessen uit onze geschiedenis om van te leren. Nu worden wij vooral gewaardeerd om de praktische eigenschappen die we door onze handelsgeest hebben ontwikkeld. We zijn niet meer alleen een slim handelsvolk. Onze expertise, voortvarendheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid geven ons krediet. We staan voor wat we zeggen en dwingen daarmee respect af over de grens zelfs aan de andere kant van de plas.
In ons IT-vak blijkt dat we juist met deze eigenschappen verder komen en innoveren. Geen fundamentele innovatie, maar innovatie waarbij we bij uitstek gebruik maken van onze eigenschap om te overbruggen en om ketens te ontsluiten. Een handelsland heeft van origine een grote focus op economische feiten en als basis daarvan op data. Wat als je nu als bedrijf in staat bent deze data beschikbaar te stellen aan klanten, zodat deze weloverwogen beslissingen kunnen nemen in de besturing van hun onderneming, aangejaagd door IT?
Wat als je deze klanten ook kunt helpen met de duiding van de data in vertaling naar de eigen bedrijfscontext? En als je deze klanten ook kunt laten zien wat er aan toegepaste innovatie allemaal mogelijk is, doordat je een goed zicht hebt op wat er bij IT-leveranciers speelt, in binnen- en buitenland? Dan heb je als Nederlandse dienstverlener een innovatieve propositie ontwikkeld, waar ook een bedrijf uit de Verenigde Staten verliefd op kan worden.
Even de glazen bol erbij: maakt de verdere ontwikkeling van zo’n propositie in de samenwerking tussen Amerikanen en Nederlanders kans op succes? Wij lijken enorm op elkaar: we zijn beide immigratielanden waarbij goede communicatie essentieel is: precies, eenvoudig en helder. Wij benaderen beiden discussies op een praktische, concrete manier. Als we het prettig vinden om met elkaar samen te werken, met resultaten, dan vertrouwen we elkaar.
Maar er zijn ook verschillen: wij Nederlanders zoeken vaak de confrontatie, gewend aan feedback zonder zijden handschoenen. Een leider staat op hetzelfde niveau als iemand op de werkvloer en we zijn niet gewend aan top-down besluitvorming. Besluiten genomen over onze hoofden heen zonder duidelijke signalen vooraf passen niet bij onze volksaard.
Er zijn dus kansen en risico’s in de samenwerking tussen een Nederlands dienstverlener en haar Amerikaanse moederbedrijf. Gelukkig gaat het uiteindelijk niet alleen over culturele verschillen, maar vooral over de wil en inspanning van individuen. En verliefdheid is daar over het algemeen een gunstig voorteken in.
Wil je meer weten?
Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.