Skip to content

Internet of things: handig, voor als je sloep volloopt

Auteur(s): Paul Cornelisse

Een collega kwam juichend ons kantoor binnenlopen. Hij liet zien dat hij nu via een nieuwe app zijn huis op afstand kan verlichten en verwarmen.  En die app onthoudt ook hoe warm het de vorige keer in huis was en hoe licht. The internet of things. De Grote Vooruitgang. Maar wanneer doet de voortrazende technologie er nu echt toe?

Sta mij toe u met nog een voorbeeld te vervelen. In de winter valt er veel neerslag. Die neerslag bereikt ook de sloepjes van de beter bedeelde Nederlander aan de rand van de Amstel en de Loosdrechtse plassen. Nu gaat de ontwikkeling van low ratio verbindingen op het  lagere frequentienetwerk ook erg hard. Je kunt tegenwoordig op alles een sim plaatsen dat bij vooraf ingestelde waarden een alert afgeeft. Er is een bedrijf dat er z’n business van heeft gemaakt om deze technologie toe te passen op de bootjes om ons heen. Als de boot tot op een vooraf bepaalde hoogte water binnenboord heeft, gaat dit bedrijf als dienst het water lozen. Ik vind dat niet iets om over naar huis te schrijven, eerlijk gezegd. Ga echte problemen in de wereld oplossen met je internet of things, denk ik dan.

Dat ik zo denk is niet helemaal terecht. Want met deze ontwikkeling en deze marketing gedreven pilot-achtige projecten komt de wereld wel verder. Want binnenkort kan zo’n sensor ook aan de rolstoel van oma bevestigd worden. En als zij valt is het wel heel fijn dat er ergens een belletje afgaat. Maar de balans tussen fun en fact, tussen decadente hype en effectieve noodzaak is nog zo ver te zoeken. Ik ben fervent volger van de

moderne wereld, maar ik zie zoveel bubbles. Zoveel gebakken lucht. Zoveel hypes. Zóveel internet of things waar we zó weinig aan hebben. Ik ben de eerste die toejuicht dat de nieuwe technologie steeds makkelijker toepasbaar is. Het is allemaal bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar. Maar wat me stoort is de mystificatie. Iedereen schreeuwt van de daken dat we nergens meer zijn zonder big data en data analyse. Maar wat kun je er nu echt mee, waar is het écht nodig? En waarom wordt de moderne wereld zo los gezien van de traditionele? Terwijl ze niet zonder elkaar kunnen.

Middenstanders worden ook met een hoop geschreeuw geconfronteerd. Als winkeliers big data gaan inzetten weten ze alles van de klant en gaat de omzet weer sky high. Volgens mij moet de winkel er in eerste instantie voor zorgen dat er een professionele bediende staat die een topservice aanbiedt en mij alles kan uitleggen over de huidige mode en wat goed bij elkaar past. Staat er een piepjong (en goedkoop) leuk koppie met een dito decolleté op me te wachten dan ga ik niet eens naar binnen. Tegen een degelijke kracht die mij goed helpt kunnen nog geen duizend yottabytes aan big data op.

Het een is niet beter dan het ander, begrijp me goed. Het is en/en. Zo ook met bimodal IT. We praten over twee snelheden: die van de traditionele IT en die van de nieuwe. Die twee worden tegen elkaar afgezet terwijl ze juist moeten samenwerken en integreren. We zien te veel dingen los van elkaar. We praten over big data en vinden het al helemaal niet meer interessant om te praten over data centers. Winkeliers moeten over naar big data, terwijl ze al zoveel data in huis hebben. Zij kunnen zo nagaan op welk tijdstip het op zaterdag het drukst is.  En daar kan de winkelier naar handelen door op dat tijdstip een extra kracht neer te zetten. Zo simpel kan handelen naar beschikbaar data zijn. Het hoeft alleemaal niet zo extreem en sophisticated.  Graag wat meer praktische toepasbaarheid en wat minder hypes gebaseerd op verleiding. Iets meer to the point. Kan dat?

Over mixen gesproken. Ik ben elke dag met IT bezig. Met big data. Met the internet of things. Zaterdag was ik vrij. Ging ik houthakken met mijn niet gerobotiseerde hakbijl. Met mijn groene laarzen, offline gekocht in de winkelstraat. Ik beukte me suf op dat hout, voelde me weer een echte man, in plaats van een mechanisch, via apps aangestuurd wezen. Zo creëer ik balans. Ik kan het iedereen aanraden.

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777