Skip to content

Infrastructuur is dood. Leve de app stores!

Auteur(s): Kaj Wen

Infrastructuur kan de geschiedenisboekjes in. Naast dBase en Word Perfect. Via de cloud kunnen we alles uit de kraan krijgen, is er van differentiatie geen sprake, maar veel meer van commodity, dus waarom zou je iets aan je eigen werkplekomgeving doen? Welnu, hier komen we toch flink van terug.

De werkplekomgeving van bedrijven is nogal aan verandering onderhevig. Nu is het weer helemaal hot, juist vanwege het nieuwe werken. Een fenomeen als bring your own device is groeiende en daar moet de werkplekomgeving klaar voor zijn.

Applicatistore
Een van de host topics is het ontwikkelen van een eigen applicatiestore. Een corporate online suit case  waar applicaties in staan die jij als werknemer of ingehuurde kracht kunt gebruiken. Daarin komen de applicaties die je nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Omdat je gebruik maakt van any time any place, wil je elke applicatie en elk device overal kunnen gebruiken. En dat oude apparaat dat iedereen van zijn baas krijgt, a.k.a. laptop met docking station, dat is er over een aantal jaren niet meer. Applicaties staan straks niet meer op die laptop, maar in de cloud, in de virtuele koffer waar je altijd en overal bij kunt.

Alle grote dienstverleners zijn bezig een applicatiestore te ontwikkelen. Infrastructuur 2.0. Men zei dat infrastructuur van de werkomgeving dood was, omdat het allemaal commodity werd en je het standaard uit de muur kon trekken. Maar dat blijkt iets genuanceerder te liggen. Infrastructuur is niet dood. Juiste omdat je allerlei zaken moet regelen voor die ene specifieke klant, vindt er een evolutie plaats. Infrastructuur ontwikkelt zich meer naar ‘alles kunnen managen’. Dat is een heel andere manier om tegen infrastructuur te kijken dan naar ijzerwerk en kabeltjes. Het gaat veel meer om het geheel der zaken op afstand bij elkaar te brengen. Op dit moment is de applicatiestore hét middel om iedereen en overal te bedienen binnen het bedrijf.

De grote dienstverleners ontwikkelen de stores en maken ze specifiek voor elke klant. Met applicaties die zijn goedgekeurd en ingericht voor dat ene bedrijf. Je hebt iets nodig, zoekt het op, klikt hem aan en aan de slag! De bedrijven hoeven de applicaties niet zelf te maken, ze kunnen ze ook aanschaffen, de licenties kopen en ze in hun app store plaatsen. Of ze ontwikkelen hun eigen applicaties en verkopen die aan partijen die daar belang bij hebben. Waarom zou je een goede (en lucratieve) applicatie alleen voor jezelf houden?

De hele ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Iedereen kent de Apple Store of Google Play Store. En Amazon heeft het ook, daar kun je boeken kopen of via Kindle e-producten aanschaffen. Maar het gaat booming worden.  Infrastuur is niet dood, het is juist springlevend.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777