Skip to content

Houd grip op je cloudlicenties

Auteur(s): Wybrand van der Meulen

Er is in Nederland bijna geen organisatie meer die niet op enigerlei wijze gebruikmaakt van diensten vanuit de publieke cloud. In eerste instantie namen bedrijven vooral IaaS-capaciteit op Microsoft Azure, AWS of Google af, maar het aanbod SaaS-oplossingen groeit heel hard, en klanten happen toe.

Dat is logisch, want migratie naar de cloud levert nu eenmaal veel voordelen op. Je kunt meeliften met een stroom van innovaties, capex worden opex en alle diensten worden geleverd in een schaalbaar model. En als het goed is, zijn de kosten ook nog eens lager dan bij een traditionele opzet.

Dat klinkt allemaal mooi, maar daadwerkelijk de voordelen plukken van deze trend gaat helaas niet vanzelf. Een belangrijk aspect dat je in ogenschouw moet nemen bij een flexibel schaalbaar model – uitgaande van gelijkblijvende kosten – zit hem in de licentiemodellen van cloudleveranciers.

Wat is bijvoorbeeld de impact op de kosten als de omgeving wordt opgeschaald, of als server instances meer capaciteit moeten krijgen? Juist omdat aanpassingen met de cloud technisch zo eenvoudig zijn, wordt snel vergeten dat ze impact hebben op de afgenomen licenties.

Het kan zo maar zijn dat een licentiemodel de flexibiliteit lijkt te beperken. Als je kiest voor een volledig on-demand-model dan betaal je de hoofdprijs. Als je dit wilt voorkomen door een commitment aan te gaan voor een langere periode, dan dreig je de flexibiliteit met het badwater weg te gooien. In de praktijk wordt de soep echter niet altijd zo heet gegeten. Bij goed gebruik van de mogelijkheden die cloudproviders bieden – en in goed overleg – is het zeker mogelijk om de gewenste flexibiliteit te realiseren bij een langere termijncommitment. Dit vereist echter wel lifecycle management op je licenties.

Zonder gedegen kennis van de licentiemodellen kan een cloudarchitect zijn vak derhalve niet uitoefenen. Hij of zij moet deze modellen nadrukkelijk onderzoeken en kijken hoe ze bijdragen aan het in de hand houden van de kosten – niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Hiermee zijn licenties meer dan voorheen een aandachts- en kennisgebied geworden bij het vormgeven van een architectuur. Zowel bij het ontwerpen van een omgeving als bij het onderhoud gedurende een lange periode is een goed begrip van licenties essentieel.

Om dit te borgen, zouden organisaties een specifieke rol moeten benoemen in hun IT organisatie, of in hun demand-organisatie, ingeval ze hun clouddiensten hebben uitbesteed aan een service provider.

Een andere oplossing is om deze rol onder te brengen bij een derde partij. Metri heeft een dienst ontwikkeld die cloudkosten in kaart brengt en analyseert. Vervolgens adviseren wij de klant over mogelijke verbeteringen in het licentiegebruik. Door een beter en efficiënt gebruik van cloudservices houd je grip op de cloudlicenties en kun je de kosten beter onder controle houden.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777