Skip to content

Hoeveel rente betaal je over je technische schuld?

Auteur(s): Frank Vogelezang

Let op, geld lenen kost geld! Alle reclame-uitingen die ook maar iets naar krediet ruiken moeten deze slogan in Nederland gebruiken. Maar ja, waarom geldt dat nu niet voor de aanschaf van nieuwe software?

Het klinkt misschien gek maar ook hier is sprake van rente. We bouwen ‘technische schuld’ op doordat we nieuwe features snel laten opleveren om de architectuur up-to-date te houden. Het idee erachter: nu geld verdienen met nieuwe features, zodat die inkomsten straks gebruikt kunnen worden om de zaken die zijn blijven liggen weg te werken. Deze focus levert dus technische schuld op. Soit. Maar ook daar moet rente over betaald worden. En omdat er ook over die rente weer rente betaald moet worden, leiden zaken die we ‘even laten liggen’ tot zwaar achterstallig onderhoud.

Overuren

Rente op rente? Jazeker. Dit heeft vele oorzaken. Zo verspillen ontwikkelaars tijd door te bekijken hoe ze stukken code kunnen repareren waar ze niet meer zo bekend mee zijn en die ze er beter gelijk goed op hadden kunnen zetten. Ook het refactoren van code om te zorgen dat deze beter te beheren en te schalen is, had beter gelijk gedaan kunnen worden. Ook in de infrastructuur wordt rente betaald door het in de lucht houden van verouderde apparatuur. Of het maken van overuren door het snel opzetten en configureren van noodinfrastructuur om de IT draaiend te houden. Okay, een deel van dit soort rente is niet te voorkomen, maar je houdt de zaken wel beheersbaar als je regelmatig aandacht besteedt aan het afbetalen van technische schuld.

Hoe dan? Je kunt kijken naar de Cost of Delay en de Opportunity Cost van het wegwerken of niet opbouwen van technische schuld. Het kan zeker helpen om budget en tijd vrij te maken voor het wegwerken of voorkomen van technische schuld. Een van onze klanten heeft becijferd dat 5-10% van de nieuwe features niet kan worden uitgevoerd, omdat er te veel technische schuld zit in de systemen waar die features in verwerkt zouden worden.

Wetmatigheid

Toch gaat het niet alleen over te veel focus op nieuwe features. Het is voor een deel een wetmatigheid van het maken van software. Als je een systeem verstoort blijft de wanorde gelijk – of neemt toe. Dit geldt ook voor software.

Zelfs het beste systeem staat in de loop van de tijd bloot aan verval. Moeten we ons daarbij neerleggen? Zeker niet. We moeten ons wel meer bewust zijn van de natuurwetten. Zo moeten we voldoende aandacht geven aan de architecture runway van onze applicaties om te zorgen dat de architectuur van applicaties meegroeit met de complexiteit. Bij het realiseren van nieuwe features moet er een realistische balans zijn tussen de gewenste functionaliteit en de beschikbare doorlooptijd. Sneller opleveren gaat ten koste van de kwaliteit op langere termijn. Realistisch begroten van software ontwikkeling is een vak apart, waar we u graag bij helpen.

Ook het inzichtelijk maken van de complexiteit van applicaties helpt bij het tegengaan van technische schuld. Het af en toe bespreken van de architectuurplaat tijdens een retrospective is daarbij niet genoeg. Voor zeer complexe applicaties kan Metri zelfs de architectuur visualiseren.

Door breder te kijken dan alleen de nieuwe features waar (nieuwe) klanten blij van worden blijft de technische schuld beheersbaar. En daar helpt Metri u graag bij.

Kleine moeite, grote winst

IT kost veel geld. Vaak te veel als je het ons vraagt. Overal stijgen de kosten, want, zo is de redenering, alles wordt duurder en de vraag naar IT wordt door de vele veranderingen en vernieuwingen steeds groter. Toch laten veel bedrijven ook ontzettend veel geld liggen, zo blijkt uit onderzoek van Metri. Natuurlijk moet de focus altijd gericht zijn op het verbeteren en behouden van IT-diensten. Maar er zijn ook veel kansen op het besparen van kosten. Metri schotelt u er 10 voor.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777