Skip to content

Hoera, Charlotte is realiteit!

Auteur(s): Michael Chin

In de drukke vrijdagmiddagspits ben ik op weg naar hartje Amsterdam om mijn Charlotte op te halen. Ik neem net de afslag vanaf de A10 als de telefoon gaat. ‘Goedemiddag’, zegt een aardige stem. ‘U spreekt met Patisserie Holtkamp. U weet dat hier nog een Charlotte Russe voor u klaar staat?’

U dacht natuurlijk bij het lezen van de naam Charlotte aan een charmante, onbereikbare Parisienne. Maar nee, we hebben het hier over een taart.

Vlak voor zessen is het nog steeds erg druk bij Holtkamp zodat ik alle tijd heb om Charlotte eens goed te bekijken in de vitrine. Ik bekijk haar intensief, laat mijn gedachten de vrije loop en ineens zie ik het: Charlotte is de perfecte weergave van de landschapsarchitectuur van onze klanten.

De oorsprong van het huidige IT-landschapsarchitectuur van onze klanten is te vergelijken met lasagne. Iedere laag – netwerk, datacenter, infrastructuur, database, applicaties en data – is over de hele breedte van het landschap uitgerold en bij outsourcing zijn de kavels ‘opgeknipt’ volgens deze lagen. Alles tot en met serverbeheer is uitbesteed aan partij X. Applicatiebeheer en onderhoud aan Y. Heel overzichtelijk.

De afgelopen jaren is het aantal lagen echter flink toegenomen. Storage en servers zijn ontkoppeld en gevirtualiseerd en software frameworks zoals .Net voegen extra lagen toe aan het landschap. Meer lagen dan een lasagne, dus meer vergelijkbaar met een millefeuille, u weet wel: taartjes met veel laagjes. Het zijn gelukkig nog lang geen duizend laagjes, maar de trend is duidelijk. Meer lagen lijkt omslachtig maar is in feite vanzelfsprekend dankzij de stabiliteit en volwassenheid van alle individuele lagen. Het geheel heeft een goede massa, zoals ook een Charlotte voornamelijk uit bavarois bestaat.

Daarom heeft een Charlotte aan de onderkant een stevige, krokante laag en ook dat zie je terug. Met name door de opkomst van de cloud is dat de laag Infrastructure-as-a-Service die steeds vaker geadopteerd wordt. Niet omdat het goedkoper is maar cloud maakt een organisatie wel flexibeler. Je kunt sneller op en neer schalen en het neemt veel werk uit handen, zodat je tijd over houdt voor belangrijker zaken.

Verder ontstaan met de opkomst van cloud naast het landschap aparte ‘stacks’. Deze worden as-a-service aangeboden en ze beslaan dus alle eerdergenoemde lagen. Het begon voorzichtig in de ‘periferie’ met oplossingen als G-mail en Dropbox, maar dankzij O365, Servicenow, Salesforce, SAP Business ByDesign en Exact Online neemt dit een grote vlucht. Hierdoor wordt het oude IT-landschap omringd door deze ‘stacks’, zoals ook een Charlotte aan de buitenkant door Franse lange vingers omringd is. Wat zorgt nu voor het nodige verband tussen het geheel? Tussen oud en nieuw?

Bij een IT-landschap is dat een integrale visie op de architectuur, security en privacy. Afhankelijk van de specifieke eisen die security en privacy stellen aan de opslag en verwerking van data worden specifieke oplossingen gekozen. In de nieuwe architectuur wordt enerzijds meer aandacht besteed aan bedrijfsprocessen, data en koppelingen met (ad hoc) ketenpartners en anderzijds aan het slim inzetten van XaaS, als aanvulling op het bestaande landschap en met rekenschap van security en privacy. Voorbeelden van de tweede categorie zijn het scheiden van transactie-verwerkende en rekenintensieve applicaties in aparte systemen of het splitsen van transactie- en historische data in aparte databases.

Dit is ook precies de reden waarom we het in gesprekken met klanten steeds vaker hebben over service integration, architectuur, security en privacy naast het ‘aanjagen en digitaliseren van de business’.

‘Wie is er aan de beurt?’, vraagt de vriendelijke mevrouw van Holtkamp.’
Hoera, het is nu echt zover. Charlotte is realiteit.

(N.B. de titel van dit blog was Over lasagne, millefeuille en Charlotte.Maar om de 83.77% – we zijn een fact-based adviesorganisatie – mannelijke lezers van onze blogs te triggeren koos de redacteur voor deze prikkelende kop)


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777