Mijn vader zei altijd ‘Meten is weten. En twee keer meten is zeker weten, want dubbel gestikt houdt nou eenmaal beter.’ Er zijn fases in mijn leven geweest dat dit soort informatie van senior het ene oor inging en het andere oor weer uit. Maar wijsheid komt met de jaren. Ik kan hem nu alleen maar gelijk geven.
Zijn woorden zijn namelijk een waarheid als een koe. Het meten met gestandaardiseerde instrumenten maakt het vergelijken van de meest afwijkende zaken mogelijk. We weten immers allemaal dat een kilo veren net zoveel weegt als een kilo lood maar dat andere grootheden als volume en soortelijk gewicht nogal verschillend zijn. De meter is de grootheid voor lengte. Deze zesde definitie is sinds 1983 gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299.792.458 seconde in een vacuüm aflegt. En zo hebben we tijd en omgeving zonder het te weten als factoren toegevoegd.
‘Meten is weten. En twee keer meten is zeker weten, want dubbel gestikt houdt nou eenmaal beter.’
Waarom is het meten van dienstverlening dan niet net zo evident? Een auto is toch verzekerd of niet? Bij schade krijg je toch gewoon een bedrag uitgekeerd? Was dat maar zo, dan waren er misschien veel minder auto’s met schade in het straatbeeld. Want om wat voor soort verzekering gaat het, wat is het eigen risico, is het een jonge of oude auto, wat is de hoogte van de schade in relatie tot de dagwaarde en wie kan er aangemerkt worden als schuldige? De kleine lettertjes maken het geheel toch net even iets gecompliceerder. En dan hebben we het hier nog over een concreet onderwerp waar bijna elke bestuurder wel een redelijk vergelijkbaar beeld van heeft.
Binnen de applicatiewereld gaat dit voor veel gebruikers al snel uit de pas lopen. Functionaliteit is iets dat je gebruikt en niet meet. Wat is de eenheid van een tekstverwerker en het gewicht van een adres? Hoe snel gaat een krantenartikel eigenlijk van een gebeurtenis naar mijn beeldscherm? En wordt dit gemeten in meters of lichtjaren?
Uiteindelijk geldt ook voor de applicatiewereld dat het geheel is opgebouwd uit onderdelen. Al deze onderdelen kunnen benoemd worden en daarmee meetbaar worden gemaakt. Applicaties bestaan uit bouwblokken, net als een huis. Onderdelen waarmee complexe oplossingen gemaakt kunnen worden. De onderdelen zijn allemaal apart te meten en in samengestelde vorm wordt de complexiteit duidelijk. Het repareren van een VW Kever motor is nou eenmaal eenvoudiger dan het herstellen van een motor uit een F1 van McLaren. Daarnaast is het voor de Kever waarschijnlijk niet noodzakelijk dat er binnen acht seconden vier nieuwe banden omgelegd worden. Voor applicaties geldt hetzelfde. De ene oplossing moet altijd beschikbaar zijn terwijl de ander zonder problemen 95 procent van de tijd buiten gebruik kan zijn.
Het opknippen van applicaties naar onderdelen die een heldere definitie hebben in combinatie met de factoren die van invloed zijn op de dienstverlening of product, maakt het mogelijk om de ondoorzichtige wereld van applicaties helder te belichten tot op de vierkante centimeter. Geen kwestie van kunnen, maar willen. Die heb ik, niet geheel toevallig, óók van mijn vader.