Skip to content

Volledige cloudkostenbesparingen met tools? Denk nog eens na

Auteur(s): Paul Groen

De eerste blog in deze tweedelige serie beschreef hoe tools een kans kunnen bieden om kosten van cloud economics te besparen. Maar hoewel veel organisaties zich ervan bewust zijn dat ze hun uitgavenpatroon voor de cloud moeten verbeteren, lijkt het proces dat nodig is om daar te komen vaak exorbitant, waardoor ze de veranderingen die nodig zijn om hun clouduitgaven om te buigen, links laten liggen. Deze blog wil laten zien dat de tijd en middelen die met de uitvoering gemoeid zijn, bedrijven er niet van moeten weerhouden de nodige veranderingen door te voeren.

Van inzicht tot proces, deze twee bedrijven ontdekten dat het inhuren van een partner om hen te begeleiden bij het werk dat nodig was om hun cloudkosten te transformeren, op een manier die was aangepast aan hun behoeften, het verschil maakte om ervoor te zorgen dat ze niet alleen doorgingen met het uitvoeren van een actieplan, maar hen ook een succesvol resultaat te geven.

Een internationaal telecommunicatiebedrijf heeft zijn volledige infrastructuur gemigreerd naar de publieke cloud (AWS en Azure) en maakt gebruik van een broker richting AWS en Microsoft, die contractbeheer en basisbeveiligingsdiensten uitvoert. Voor beide providers is een System Integrator (SI) gecontracteerd om managed services (IM en TAM) bovenop de cloudproviders te leveren.

Tijdens de migratie stegen de cloudkosten boven de beschikbare budgetten die op basis van het advies van de SI’s waren vastgesteld. Tijdens de migratie richtten de SI’s zich op de projectdeadlines in plaats van te optimaliseren en te besparen op wat er al in de cloud draaide. Het telecommunicatiebedrijf wendde zich tot IDC Metri voor onafhankelijk advies over kostenbesparingen in de cloud, zogenaamde cloud economics.

IDC Metri heeft geholpen bij het verbeteren van tooling, en bij het definiëren van processen en werkwijzen, zodat dit telecommunicatiebedrijf zelf cloudkosten kan analyseren en beheren en beter kan inspelen op de veranderingen in cloud economics. IT-leiders kunnen uit hun ervaring leren dat aanbevelingen van tools, waaronder die van cloudaanbieders, niet altijd realistisch zijn. Ze zijn vaak opportunistisch, zoals suggereren dat alle instanties voor drie jaar moeten worden gereserveerd, en dat dit meer dan 50% van de kosten voor die instanties zal besparen. Dat is hetzelfde als verwachten dat uw IT-landschap hetzelfde blijft binnen die tijd – dit is gewoon niet waar.

PostNL was een van de eerste beursgenoteerde bedrijven in Nederland die ‘all in’ ging naar de publieke cloud, te beginnen in 2012. Tegenwoordig bevindt PostNL zich in de tweede fase van de transformatie van al zijn maatwerkapplicaties van IaaS naar PaaS-oplossingen, zoals BI/Analytics-platforms, containerplatforms en serverless computing. In vergelijking met IaaS zijn de prijsmodellen voor PaaS meer gebaseerd op gebruik dan op capaciteit. Kosten besparen op op gebruik gebaseerde geprijsde diensten betekent het optimaliseren van de software, in plaats van de onderliggende infrastructuur.

In tegenstelling tot het anonieme internationale telecommunicatiebedrijf in ons voorbeeld, heeft PostNL geen SI’s tussen hen en de cloudproviders die managed services aanbieden. De applicatieteams, voornamelijk gebaseerd op DevOps, beheren de cloudinfrastructuur zelf. Ook hier hadden de cloudkosten een stijgende lijn, waarvan PostNL IDC Metri heeft gevraagd deze om te buigen.

IDC Metri heeft aanbevelingen gedaan, die veel minder ondersteund werden door tools, omdat deze zich richten op IaaS, in plaats van PaaS. Met de top 10 teams wat betreft kosten is afstemming gedaan over besparingen, wat heeft geleid tot ongeveer 8% besparing. Een weetje hierbij is dat grootschalige optimalisaties, zoals het toepassen van besparingsplannen, al door PostNL zelf waren gedaan. De besparingen die IDC Metri heeft helpen realiseren waren meer op architectuur en licenties.

Concluderend kan gesteld worden dat het gebruik van tools die aanbevelingen genereren slechts het startpunt is voor het realiseren van besparingen. Allereerst moeten de aanbevelingen met een korreltje zout worden genomen, omdat ze vaak nogal opportunistisch zijn. Bovendien is een lijst van aanbevelingen één ding, het daadwerkelijk realiseren van besparingen, het overwinnen van onverschilligheid of zelfs weerstand om kosten te besparen, is een ander ding. IDC Metri ondersteunt het volledige proces, van het analyseren van de kosten via het opzetten van processen tot het daadwerkelijk realiseren van besparingen.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777