Skip to content

Het (ver)(tr)(b)ouwen van applicaties

Auteur(s): Andre Nadorp

Steeds meer organisaties zien toegevoegde waarde in het Agile realiseren van specifieke op maat gemaakte oplossingen, waarbij standaard configuratie en maatwerk samen gaan. Hierbij gaan bouwen, verbouwen en vertrouwen, hand in hand.

Iedereen is er zich van bewust dan in de huidige maatschappij technologie onontbeerlijk is. Zonder de juiste automatiseringssystemen geen vooruitgang, continuïteit of bestaansrecht. Deze afhankelijkheid neemt inmiddels dusdanige vormen aan dat bij storingen er direct schade lijkt te ontstaan aan het bedrijfsresultaat. De marges zijn soms zo klein dat het verschil in een paar uur/dagen (of minder) gemaakt wordt. De ontwikkeling van dergelijke kritische oplossingen heeft hierdoor een enorme impact op de toekomst voor de korte en lange termijn van organisaties en daarmee mogelijk de gehele keten van dienstverlening.

Binnen veel sectoren staat of valt de dienstverlening door middel van controles op het totale bedrijfsproces om fouten te voorkomen. Laat de patiënt zelf met een stift aangeven welk been geopereerd dient te worden om de triviale fout van links en rechts te voorkomen. Iedereen begrijpt dat controles ervoor dienen om het totale proces te verbeteren. Kwaliteitscontroles zijn er om de afgesproken kwaliteit te garanderen en daar waar mogelijk te verbeteren. Maar hoe zit dit bij IT?

Natuurlijk zijn er allerlei controles om de kwaliteit te leveren, verbeteren en te garanderen. Niemand die daaraan twijfelt. En toch lijkt het regelmatig mis te gaan. In calculaties, uitvoering en beheer. Ergens in de voortbrengingsketen lijkt een kwaliteit issue te ontstaan. De IT-leverancier (intern/extern) lijkt zich op te stellen als de specialist van de materie waar de klant (intern/extern) toch geen verstand van heeft. Daarnaast zijn de gerelateerde kosten ook nog eens (te) hoog waardoor een Business Case al snel negatief wordt. Het drukken van kosten, verleggen van verantwoordelijkheden en sturen op eigen ‘controle’ lijkt een valkuil in zich te hebben. Door het wegvallen van onderdelen in de ‘externe’ controle en de Agile Way of Working neemt de kans op fouten in de uiteindelijke oplossing sterk toe. De kosten voor het oplossen van problemen in de gerealiseerde oplossing staan niet in verhouding tot de kosten die gemaakt moeten worden om ze te voorkomen. Maar waarom doen we dit dan niet?

Controle heeft in onze maatschappij een negatieve klank. Door het toetsen van de kwaliteit, en daaraan gerelateerde informatie, wordt inzichtelijk wie welke fouten heeft gemaakt. Dit is natuurlijk erg confronterend voor een maatschappij die er op gericht is om alles meteen goed te doen. Het aanwijzen van de ‘schuldige’ heeft al gauw een juridisch tintje. Terwijl dit in de realisatie naar de oplossing de gedeelde verantwoordelijkheid onderstreept en daarmee de weg naar het hekje voorkomen wordt. Door het meten wordt telkens weer inzicht verkregen in de mogelijke verbeteringen waardoor een ieder gemotiveerd wordt om het steeds beter te doen. Hiervoor is wederzijds vertrouwen van essentieel belang.

METRI heeft meerdere oplossingen in huis om op een volkomen onafhankelijk en objectieve wijze de verbindende factor te zijn om dit vertrouwen optimaal te faciliteren.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777