Skip to content

Het goud van de normalisatie

Auteur(s): Robin de Haas

De Olympische Spelen zijn weer voorbij. Heeft ‘Nederland’ het goed gedaan? Heeft het zijn record uit 2000 verbeterd – meer dan 25 medailles? Ja, ‘we’ hebben het verbeterd, in dat jaar won Nederland in totaal 25 medailles, waarvan 12 goud, 9 zilver en 4 brons. We waren achtste in de ranglijst, niet slecht voor zo’n klein landje. Dit jaar hebben Nederlandse sporters 36 medailles gewonnen en ja, we hebben het dus beter gedaan op aantallen.

Maar Nederlanders hebben dit jaar slechts 10 gouden medailles omgehangen gekregen: minder dan in 2000. Hier is geen officiële ranglijst voor, maar er is wel een klassement met de volgende regels: eerst telt het aantal gouden medailles, daarna zilver en dan brons. Niet het totale aantal, maar het aantal gouden medailles is leidend.

In de IT werkt dit niet heel anders. Een ranglijst met prijzen is niet gebaseerd op de laagste prijs. Een prijs is het resultaat van een aantal kenmerken en van marktvraag en -aanbod. Een prijs is vergelijkbaar met aantallen behaalde medailles – belangrijk maar niet allesbepalend – maar voor het klassement bepaalt de prijs op zich niet de positie in die ranglijst. Die wordt bepaald door meerdere factoren. Het normaliseren van een prijs is afhankelijk van functionele, soms technische, onderdelen. Elke klant heeft zijn eigen combinatie van IT-diensten en eigenschappen waardoor ieder IT-landschap praktisch uniek is.

Het normaliseren van de markt op de situatie bij de klant geeft een klassement dat per IT-landschap anders is. Normalisatie vindt plaats op dienstniveau en op verschillende factoren, vergelijkbaar met het aantal gouden, zilveren en bronzen medailles binnen een sport. Door normalisatie krijgen afnemer en leverancier een beeld hoe zij er voorstaan qua geleverde IT-dienst, gezien de situatie van de klant.

Zonder normalisatie zegt een ranglijst dus niet zoveel, deze kan onterecht de indruk geven dat je hoog of laag op de ranglijst staat. Nederland doet het voor een klein land heel goed maar om de competitie aan te willen gaan met China of de Verenigde Staten is niet reëel. De verschillen zijn in absolute zin te groot.

Normaliseren in de IT wordt gedaan per dienst, gebaseerd op factoren die prijs-sturend zijn. Voor Nederland op de Olympische Spelen zou het het aantal participerende sporters en sporten kunnen zijn.

Met normalisatie krijg je een andere ranglijst, gebaseerd op factoren die in Nederland spelen. In een benchmark doen we dat op eenzelfde manier. Hoe staat mijn IT ervoor? De marktwaarden zijn aangepast en genormaliseerd naar jouw situatie, en dat leidt tot een ranglijst waar je wat aan hebt.

Is het dan misschien tijd voor een officieel genormaliseerde Olympische ranglijst? Ik zou zeggen van niet. Laten we ons lekker laven aan die 36 medailles die onze sporters dit jaar omgehangen hebben gekregen!

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777