Skip to content

Goedkope software kan u veel geld gaan kosten…

Auteur(s): Andre Nadorp

Dure kleren kopen heb ik altijd onzin gevonden. Je betaalt voor het merk, voor het labeltje in de kraag dat toch niemand ziet. Daar ben ik van teruggekomen. Ik heb een peperduur T-shirt in de kast hangen dat al vier jaar meegaat en het kraagje is nog steeds in bloedvorm. Bij het kopen van producten doe je er echt goed aan om niet de goedkoopste variant aan te schaffen. Gek genoeg geldt dit ook voor software.

Bedrijven die bij het uitbesteden van softwareproductie erop letten dat hun leverancier een code van goede kwaliteit maakt, zijn aantoonbaar goedkoper uit tijdens de hele levensduur van een softwareapplicatie. Dat bleek recent tijdens de recent gehouden Cyber Resilience Summit in Brussel. Fouten en kwetsbaarheden in de software zijn een belangrijke prooi voor hackers om in te breken op een IT-omgeving en zo hun slag te slaan. Tijdens de levensduur van een applicatie steken organisaties veel geld in het onderhoud om deze onvolkomenheden eruit te halen en zo de risico’s op hackaanvallen te verkleinen. En om de beschikbaarheid en het goed functioneren van de software te kunnen garanderen.

Kwaliteit checken

Je kunt al die inspanningen en extra onderhoudskosten drastisch naar beneden schroeven door als klantorganisatie de structurele kwaliteit van de applicatie tijdens de bouw te laten checken. Internationaal is er een standaard voor zogenaamde structurele kwaliteit, de total quality index, die door het Consortium for IT Software Quality gedefinieerd is en ook vergelijkbaar gemaakt kan worden met applicaties die in specifieke programmeertalen en methoden geschreven zijn.

Tijdens het evenement kwam het voorbeeld voorbij van een grote internationale investeringsbank die besloot afdoende aandacht aan softwarekwaliteit te besteden om business risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. Het bleek dat dit bedrijf over de levensduur van de applicatie aanzienlijk voordeliger uit zou zijn doordat de geprogrammeerde software minder structurele fouten bevatte. Onder die structurele kwaliteit vallen zaken als betrouwbaarheid, prestaties, efficiency, security en hoe de applicatie goed onderhouden kan worden.

Wie denkt dat het hier om klein bier gaat heeft het mis. Bij een lage total quality index, waarbij de applicatie vele tientallen productie-incidenten kende, was het bedrijf 2 miljoen dollar kwijt aan onderhoud en het bijwerken van de applicatie. Bij een hoge score op de total quality index en een laag aantal incidenten waren deze onderhoudskosten teruggebracht naar 5.000 dollar. Dit voorbeeld laat zien dat het loont om er zeker van te zijn dat de software van de applicatie die gebouwd is van goede kwaliteit is.

Toezeggingen

Veel klantorganisaties gaan hierbij uit van de toezeggingen van de leverancier en zijn reputatie in de markt. Gezien de risico’s en de mogelijk hoge kosten van onderhoud is het raadzaam om als klantorganisatie toch meer tijd, geld en expertise te steken in het scannen van de software op een goede kwaliteit. Zo voorkom je dat een op het oog flitsende applicatie tijdens het gebruik een molensteen blijkt te zijn, omdat er een enorme bak met geld nodig is voor onmisbaar onderhoud. METRI heeft samen met Cast een methode ontwikkeld om de kwaliteit en de omvang tijdens het ontwikkelen van de applicatie te screenen. Ik vertel u graag meer over de aanpak en de mogelijkheden. En dan doe ik gelijk met dit prachtige zomerweer mijn T-shirt aan. Met de kraag in topvorm.


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777