Skip to content

Gevolgen robotisering van automatisering onderbelicht

Auteur(s): Paul Cornelisse

Kunstmatige intelligentie en robotisering zullen veel operationele beheer­ taken in de IT op de niet zo lange termijn overbodig maken. Ook in andere sectoren zal er een flinke impact zijn als cognitieve technologie kenniswerk vervangt. De gevolgen voor de werkgelegenheid en de economie krijgen te weinig aandacht in de sourcingwereld waar kortetermijndenken overheerst. Dat moet anders.

We staan er weinig bij stil. Op dit moment is een stille technologierevolutie gaande die in elke sector en in elke organisatie een flinke impact heeft op het werk. Ook in het domein van de IT is de rol van geautomatiseerde processen niet meer weg te denken. Technologische veranderingen gaan uitdagend snel. De komst van de IT-fabriek waar mensenhanden nauwelijks meer aan te pas komen, valt samen met een tijd waarin klanten basisproducten en diensten in de IT tegen lage kosten wensen af te nemen. De IT is wat dat betreft een fastfoodketen, waar diensten tegen minimale kosten en korte termijnen verkrijgbaar zijn. In deze setting komen spelers er niet meer mee weg om kleine zaken aan te passen in hun eigen organisatie. Proactief ‘kannibaliseren’ op het eigen portfolio in een klimaat waar geldt: eten of gegeten worden. Dat heeft gevolgen voor brede groepen IT ‘ers, terwijl de marktsituatie de betrokken organisaties weinig ruimte biedt voor een adequaat antwoord. Waar dit op uit kan draaien is goed te zien aan de bijna volautomatische terminals die in het nieuwste gedeelte van de Rotterdamse haven operationeel zijn.

‘We zijn bezig onszelf overbodig te maken zonder oog te hebben voor de sociale consequenties”

Banenvernietigingsmachine

Vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV Havens noemde de nieuwe terminals op de tweede Maasvlakte in een recente televisie-uitzending van Tegenlicht een banenvernietigingsmachine in plaats van de banenmotor die het door de voorstanders van Internet of Things en robotisering is genoemd. Ook in een interview voor het boek ‘Oog om oog, hand in hand – van egosysteem naar ecosysteem’ benadrukt Stam dat deze schaduwkant meer aandacht moet krijgen. “We zijn bezig onszelf overbodig te maken zonder oog te hebben voor de sociale consequenties.” In de Rotterdamse haven staan 800 van de 3600 banen op het spel met alle gevolgen voor de lokale economie. Werkgevers en vakbonden zijn in gesprek om ontslagen te voorkomen, maar de malaise in het containervervoer maakt dit lastig.

In het SER-overleg tussen werkgevers en vakbonden over de gevolgen van robotisering moet er meer aandacht komen voor werknemers. De vakbond wil de mogelijkheid van een basisinkomen op tafel. Ook een robotbelasting van enkele jaren is een optie om nadelige effecten op de economie te verzachten. “Het is tijd voor andere denkwijzen”, aldus Stam.

Dialoog

Of er in de sourcingwereld een discussie op gang komt over robotisering en de impact op de werkgelegenheid, is nog maar zeer de vraag. De sourcingwereld bestaat voor een groot deel nog steeds uit twee aparte niet­ geïntegreerde werelden. Om dichtbij onszelf en de mensen te blijven zou dit wel moeten.METRI is een Fact Based IT adviesorganisatie gespecialiseerd in sourcing en benchmarking die organisaties helpt bij het verbeteren van de inrichting en besturing. Via een maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van marktontwikkelingen en trends.

[wysija_form id=”1″]

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777