Bron:‘Boardroom IT, een uitgave van ICT Media’
SCHIPHOL-RIJK – Over generatie Y en Z wordt veel gezegd en geschreven, maar zelden gaat de oudere garde direct de dialoog aan. In het kader van het project ‘IT-egosystems’ zocht METRI contact. De workshop met HU-studenten Business Information Management (BIM) leverde interessante inzichten “Mijn vader heeft een academische opleiding, maar werkt momenteel als gastheer bij Kruidvat”, aldus een van de studenten. Niet voor iedereen ligt een glansrijke toekomst in het verschiet, zo is de verwachting.
Dat er minder buiten wordt gespeeld en meer tijd achter apparaten wordt doorgebracht, is slechts een van de maatschappelijke gevolgen van de razendsnelle ontwikkelingen op technologisch gebied. Ingrijpender is dat mensen vervangen worden door machines, ouderen vaker de boot zullen missen en sommige mensen gewoonweg kansloos zullen blijken. Zijn de BIM’ers van Hogeschool Utrecht daar bang voor, vraagt METRI-directeur Paul Cornelisse. “Niet echt. Voor ons zal er wel werk zijn, maar simpele administratieve taken zullen verder en vaker geautomatiseerd worden. Dat gaat nog veel meer banen kosten. Toch zie ik de ontwikkelingen vooral als een kans”, verwoordt een van hen de teneur.
Bijvangst
IT is een vakgebied dat de opkomende generatie kennelijk aanspreekt. Tijdens een korte voorstelronde bleek er bij de studenten volop passie voor het vertalen van technologische mogelijkheden naar oplossingen en het leggen van de connectie tussen techneuten en de rest van de organisatie. Gezien de gekozen studierichting is dat niet verwonderlijk. BIM behelst immers vooral het laten aansluiten van business op IT en omgekeerd. Het schept ook hoop, want zelfs na meer dan een decennium praten over alignement van business en IT, benoemen zowel in het kader van IT-egosystems ondervraagde CIO’s als leveranciers dit als een belangrijke succesfactor.
Inleven
Cornelisse: “Hoe zien jullie vanuit je huidige stage-ervaring, onderzoeksopdracht of studie de interne IT-organisatie van bedrijven aan de vraagzijde?” De jongeren kunnen zich lastig inleven in die problemen, want ‘IT is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk’. Iedereen onder de 25 jaar is ermee opgegroeid. Het probleem van veertigplussers om altijd maar bij te moeten blijven, voelen zij nog niet. Alhoewel: ook de BIM’ers erkennen dat het allemaal wel heel erg snel gaat. Een studente: “Veel aandacht moet uitgaan naar het koppelen van apps, apparaten en systemen met diverse onderlinge afhankelijkheden.” “Ouderen willen de IT controleren en beheersen, terwijl de jongeren vooral adaptief willen zijn en openstaan voor veranderingen”, aldus een van de studenten.
Ambities
Hebben bedrijven eigenlijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de achterblijvers en overbodigen? “Er gaan niet alleen banen verdwijnen, de mensen die aan het werk blijven, zullen andere functies krijgen”, aldus een student. “De IT die wij straks creëren gaat ten koste van de mensen in achterstandswijken.” De studenten lijken hier min of meer in te berusten, al zit het ze duidelijk niet lekker.
Welke ambitie willen de BIM’ers binnen drie jaar verwezenlijken? Een studente: “Dat is lastig. IT is zo breed. Het kan de proceskant zijn, maar ook de technologie. Meestal rol je vanzelf ergens in.” Een ander zoekt in een toekomstige werkkring vooral flexibiliteit. Een studiegenoot wil liefst uitdaging, afwisseling en innovatieve dingen doen. Het zelfstandig ondernemerschap is voor meerdere aanwezigen een aantrekkelijk idee.
Tot slot
“Klanten verlangen nu maximale schaalbaarheid, kwaliteit, snelheid en flexibele afrekenmodellen”, stelt Raymond Linkers, directeur Sourcing bij METRI. “Dat kan niet alleen bij de leveranciers gelegd worden. Daarover willen wij een open dialoog tussen klanten en leveranciers. Meer transparantie in kosten en opbrengsten zal bijdragen aan wederzijds begrip. Jullie houding en inbreng zal daar zeker bij helpen.”
Lees hier meer over het IT-egosysteem project van METRI.