Om van een legacy-bedrijf door te kunnen groeien naar een digitaal bedrijf moet de huidige blackbox van softwareontwikkeling open. Uitdagingen rond het beheer van softwarecode, het vinden van de juiste onderhoudsteams en het minimaliseren van beheerkosten en vergroten van het innovatiebudget zijn belangrijke voorwaarden voor een CIO om verder te komen met een digitaliseringsagenda. Er is een gemeenschappelijke taal nodig om vast te stellen wat goede software is, waar risico’s in het applicatieportfolio optreden, hoe veilig software is en hoe applicaties ‘bottom line’ de bedrijfsdoelstellingen ondersteunen.

Op donderdag 4 april, van 13.30 tot 18.00 uur organiseert METRI samen met Cast het seminar “How to use Software Intelligence to save cost and prove more business value” in de prachtige boerderij “Vroeg” te Bunnik. Software Intelligence helpt digitale leiders om te communiceren, beslissingen te nemen, teams te meten en te besturen, bedrijven en merken te beschermen, continuïteit en veiligheid te verbeteren en de complexiteit van kritieke systemen beter te begrijpen. Het biedt concreet zicht op de risico’s en hoe het meeste te halen is uit het budget voor softwareontwikkeling en ADM-budgetten.

Moderniseren van software: wat helpt de CIO vooruit?

Software Intelligence geeft inzicht in de risico’s, en levert concrete handvatten om de grootste risico’s te verhelpen. Software Intelligence geeft grip op en transparantie in het applicatie portfolio, waardoor het mogelijk wordt gerichte actie te ondernemen. In een tijdperk waarin software steeds belangrijker wordt, en een enkel incident ertoe kan leiden dat een bedrijf binnen 10 dagen failliet gaat, is het van levensbelang om de risico’s (zeker op het gebied van security) in de applicatie portfolio te minimaliseren. Ook minder ingrijpende risico’s kunnen resulteren in te hoge onderhoudskosten. In veel applicaties zijn gedurende het gebruik van jaren tijdelijke oplossingen aangebracht om een wijziging tijdig door te kunnen voeren. Deze compromissen kunnen op termijn de onderhoudskosten flink verhogen, waardoor het meeste geld naar beheer gaat in plaats van innovatie. Door het aandeel van beheer te verkleinen komt er meer geld vrij voor innovatie en vernieuwing.

Bij de modernisering van software willen veel CIO’s ook hun beweging naar cloud versterken. Software Intelligence biedt adequaat inzicht in de ‘cloud readiness van applicaties. Hierbij worden de bouwblokken in de softwarecode geïdentificeerd die vernieuwd moeten worden om op de software geschikt te maken voor een cloudplatform. Dit inzicht is een essentieel ingrediënt van een realistische ‘cloud transformation roadmap’.

Zonder concreet zicht op mogelijke kwetsbaarheden in softwarecode is zo’n overheveling van een applicatie naar een cloudomgeving een hachelijke zaak. Inzicht in security risico’s biedt de mogelijkheid om een realistisch ‘security remediation plan’ op te stellen, gebaseerd op objectieve metingen. Tijdens het seminar op 4 april krijgt u inzicht in de manier waarop al deze informatie op een laagdrempelige manier verzameld en geanalyseerd kan worden, en wat voor mogelijkheden dit de CIO biedt om tegelijkertijd de kosten te verlagen en de geleverde waarde bij het moderniseren van software te vergroten. Tijdens deze bijeenkomst laat METRI zien hoe de performance van agile teams op een objectieve manier te meten is. Dit stelt de CIO in staat om in sommige gevallen 50% meer aan functionaliteit te realiseren voor hetzelfde budget.

Programma

 • 13.30: Inloop en registratie
 • 14.00: Introductie
  door Arjan Wichman, Director Business Development bij METRI
 • 14.15: Keynote: Drivers and challenges of IT Modernization: a CIO journey
  door Paul Thysens, ex-CIO bij BNP Paribas Fortis
 • 15.00: Software Intelligence to drive your IT Modernization
  door Jean-Patrick Ascenci, Senior Portfolio Specialist bij CAST Highlight
 • 15.30: Pauze
 • 16.00: Security and Privacy by Design to reduce business impact & costs
  door George Ataya, Managing Partner bij ICT Control & Professor en Academic Director in IT Management Education aan de Solvay Business School of Economics
 • 16.30: The use of Software Intelligence to keep a grip on your agile teams
  door Harold van Heeringen, Senior Consultant bij METRI
 • 17.00: Netwerken + borrel

Over de sprekers

Jean-Patrick (JP) Ascenci is Senior Solutions Specialist bij CAST Highlight en maakt gebruik van Software Intelligence om het onzichtbare zichtbaar te maken. JP heeft 15 jaar ervaring in Enterprise Architecture en Business Process Management. Hij heeft een MBA in strategische planning van ESC Montpellier en bachelor’s Engineering in ESIEA Paris.

JP heeft meer dan 100 organisaties bijgestaan met Enterprise Architecture (EA) en Application Portfolio Management (APM) over de hele wereld en industrieën. JP biedt strategische en aanpasbare benaderingen om consistent waarde te leveren en organisatiedoelstellingen te bereiken. De afgelopen vijf jaar heeft JP zich geconcentreerd op de ontwikkeling van geïntegreerde oplossingen in EA, APM en PPM (Project Portfolio Management) om een snelle, tastbare en duurzame bedrijfswaarde te creëren. Hij heeft een bachelorgraad in engineering van ESIEA en een MBA in Strategic Planning van ESC Montpellier.

Georges Ataya is managing partner bij ICT Control, een in Brussel gevestigde organisatie die zich bezighoudt met consulting en managementadvies. Ook is hij Academisch directeur van IT Management Education, Solvay Brussels School of Economics and Management

Georges is academisch directeur van IT Management Education aan de Solvay Brussels School of Economics and Management. Sinds 2006 is hij professor aan de Master in Management en levert hij de workshop Entrerprise Consulting en vanaf 2011 is hij verantwoordelijk voor IT-governance en IT-Security.

Eerder, trad Georges onder andere op als voorzitter van het Belux / België-hoofdstuk op ISACA van 2003 tot 2006, werd later International Vice President van ISACA van 2006 tot 2010, en werkte uiteindelijk als voorzitter van de External Relations Committee van 2010 tot 2012 .

Harold van Heeringen studeerde in 1997 af aan de universiteit van Groningen in bedrijfskunde en heeft sindsdien in de informatietechnologie-industrie gewerkt. Bij METRI is Harold voornamelijk betrokken bij diensten binnen het applicatie domein, zoals b.v. Supplier Performance Measurement, Value Driven Contracting, Benchmarking, Marktprijsmodellen en het begroten van softwarekosten.

Naast METRI is Harold actief in verschillende non-profit organisaties, die het gebruik van software metrics in de industrie proberen te verbeteren. Hij is de president van de International Software Benchmarking Standards Group (ISBSG, sinds 2011). Daarnaast is hij bestuurslid bij de Nesma, een internationale organisatie die mensen verbindt op het gebied van software begrotingen, benchmarking, outsourcing, sizing, performance metingen en projectbeheersing.

Harold is expert op het gebied van de functionele omvang meetmethoden Nesma/IFPUG FPA en COSMIC. Verder is Harold een expert op het gebied van verschillende software-begrotingsmodellen en benchmarkingpraktijken. In zijn rol als senior consultant adviseert hij klanten over de prestaties (productiviteit, snelheid, kosten en kwaliteit) van hun (interne en externe) leveranciers in (Agile) Application Development en Maintenance-contracten.

Harold publiceert regelmatig strategische rapporten via het METRI Innovation Center en artikelen in tijdschriften over software metrics. Verder spreekt hij vaak op internationale conferenties.

Paul Thysens is een ervaren IT-manager met een bewezen geschiedenis van het werken in grote financiële instellingen in verschillende landen met leidinggevende functies die worden gehouden op het niveau van de beheerscomités in België en Italië. Bekwaam in bankieren, strategische planning, IT-strategie, impact van digitalisering op organisaties, transformeren van grote entiteiten en afstemming van business en IT.

Aanmelden

Dit seminar wordt kosteloos aangeboden door METRI en Cast en is bedoeld voor IT-directeuren, en managers verantwoordelijk voor software-ontwikkeling. Mocht jij iemand kennen waarvoor dit onderwerp interessant is, wees vrij de uitnodiging te delen.

METRI behoudt zich te allen tijde het recht voor om deelnemers uit te sluiten.