En weer is er een ballon doorgeprikt: de public cloud wordt alleen gebruikt door startups, grote ondernemingen steken alleen hun teen in het water met testomgevingen. 80% van de bedrijven met een beursnotering aan de AEX gebruikt AWS op een aanzienlijke manier, stelde Kamini Aisola, directeur Benelux op de in april gehouden Amazon Web Services Summit 2019. Dat PostNL daar één van is, was geen nieuws. Wel dat het post- en pakketbedrijf één van zijn kernapplicaties op de AWS cloud gaat baseren.
De toepassing van AWS bij PostNL is in een nieuwe fase beland. Dat liet Marcel Krom, CIO van PostNL weten op de AWS summit. “Deze public cloud is binnen ons bedrijf uitgegroeid van een cloud die voornamelijk infrastructuurdiensten levert naar wat je een functioneel ecosysteem zou kunnen noemen”, meldde Krom op het hoofdpodium. “Als pakketbezorger wil je de klant zo goed mogelijk informeren over het tijdstip van bezorging. Naarmate die bezorgtijden nauwkeuriger worden, moet je in de logistieke keten met meer data gaan werken. Door nieuwe software, die klanten informeert over de bezorgstatus van pakketten, op serverless applicatiecomponenten uit de AWS-cloud te baseren, verwacht PostNL een betere klantervaring te kunnen bieden. In combinatie met een volledig functioneel datalake creëert PostNL de mogelijkheid om deze omgeving sneller en beter te ontwikkelen.”
Beloofde tijdstip
Het bezorgen van een pakket op het beloofde tijdstip wordt als hoge kwaliteit dienstverlening aangemerkt. Pakketbedrijven moeten met heel veel data werken om hun klanten goed te informeren over een zo specifiek mogelijk bezorgmoment van een pakket. Een public cloudomgeving als die van AWS heeft voorzieningen om in twee weken tijd een compleet datalake voor opslag van data uit een productiesysteem te implementeren. Vanaf dat moment kun je Artifical Intelligence toepassen in de logistieke keten. Daar komt veel informatie bij kijken. De statistieken met informatie uit 4 duizend retail verkooppunten voor pakketten bijvoorbeeld. De pakketvolumes bij de verwerking en de bezorging zijn met algoritmes beter af te stemmen op het aanbod. Daarnaast kan accurate informatie het logistieke proces versterken. Op het moment dat een nieuwe bezorger in een wijk rondrijdt, wil je dat deze medewerker met dezelfde kennis kan werken als een collega die deze route goed kent. Met dit soort achtergrondinformatie bij de hand, wordt de kans dat consumenten in dit bezorggebied een goede klantervaring krijgen groter.
Mensen vormen de kern van innovatie en ze zijn gelukkiger als ze met AWS-technologie kunnen werken, stelde Krom. PostNL is van plan om voor de ontwikkeling van de nieuwe logistieke applicaties zelf weer softwareontwikkelaars in dienst te nemen. Deze insourcing van softwareontwikkeling is een opmerkelijke stap en moet ervoor zorgen dat technologie gebaseerde innovatie bij PostNL in een hogere versnelling komt. De stap naar de public cloud zelf is voor PostNL bepaald niet nieuw. Al in 2011 besloot het bedrijf alle IT-systemen naar de cloud te verhuizen. Die migratie heeft jaren in beslag genomen. Dit jaar gaat het laatste eigen datacenter pas dicht. De interactie met medewerkers en marketing en commercie verloopt via SaaS-software van Salesforce. HR en finance wordt ingevuld met een cloudversie van SAP-software.
Innovatie
PostNL was niet het enige bedrijf uit de logistiek, die de eigen innovatie voor een belangrijk deel op de cloud van AWS baseert. De van oorsprong Amerikaanse fabrikant van vrachtwagens en trailers Wabco gebruikt deze public cloud om de dienstverlening rond wagenparken op een hoger plan te brengen. Het bedrijf heeft een Internet of Things (IoT) -connectiviteitsoplossing ontwikkeld die real-time track & trace-functionaliteit combineert met diagnostische informatie over trailers. Klanten kunnen met deze oplossing de positie van trailers volgen en daarnaast ook de conditie van de lading in de gaten te houden. Het bouwen van de oplossing en het inzetten van deze vernieuwing bij klanten verloopt twee keer zo snel door het vanuit een public cloud te ontwikkelen.
Ook Hylke Sprangers, CTO van Talpa, ontbrak niet. Sprangers praatte zijn publiek bij over het vorig jaar met de Knvb geïntroduceerde VoetbalTV. Er zijn nu ruim 100 amateurclubs, die met volautomatische videocamera’s en een algoritme de bal herkennen. De camera’s zoomen op het juiste moment in op het veld, waardoor het spel goed te volgen is. De content wordt ontsloten via een sociale app. Daarnaast helpt VoetbalTV verenigingen de kwaliteit van het voetbal te vergroten doordat hun trainers in een analysetool beelden van wedstrijden kunnen evalueren. Talpa zet AI inmiddels ook in bij andere commerciële toepassingen. Een voorbeeld is de site VakantieVeilingen dat big data technologie inzet om een miljoenen publiek aan consumenten het gewenste product tegen de voor hen gewenste prijs aan te bieden.
Datamanagement
Datamanagement en analytics uit de public cloud wint aan populariteit. Een belangrijke, eerste grote stap van ondernemingen in de public cloud is het gebruik van database-as-a-service. De waarde van AWS is hierbij niet zozeer goedkope rekenkracht. Het is vooral verlaging van de onderhoudskosten, omdat eigen IT-infrastructuur niet meer beheerd hoeft te worden. De Aurora-dienst van AWS biedt ondernemingen de prestaties en betrouwbaarheid van een commercieel databaseproduct tegen een fractie van de kosten. Dus niet zozeer het uitsparen van dure databaselicenties als wel toegang tot een volledig beheerde tool trekt klanten aan. Volgens AWS-directeur Benelux Aisola is Amazon Aurora de snelst groeiende dienst in de geschiedenis van de provider.
Coolblue is één van de labels, die recent op deze databasedienstverlening is overgestapt. Maar ook als deze verbeteringen na een overstap gerealiseerd zijn, blijft het zaak om de kosten van cloudconsumptie in de gaten te houden. Op het congres liet een ervaren gebruikersorganisatie zien dat 80% op de kosten te besparen is door de juiste serverinstances in de AWS-cloud in te zetten. Door on demand capaciteit te combineren met de goedkopere varianten reserved en spot instances kon het bedrijf zijn rekening bij deze provider verregaand verlagen. Wil je meer weten over de mogelijkheden om strategische waarde uit data te halen, betere middelen voor gegevensbescherming en lagere kosten van datamanagement in de public cloud, lees dan het interview met Stijn Cristiaens, CTO van Collibra, dat binnenkort op de METRI website verschijnt.