Skip to content

En één voor Afrika

Auteur(s): support

Wie aan Waka-Waka denkt, denkt natuurlijk aan Shakira: ‘This time for Africa!’ Maar deze keer is het ook voor Syrië, voor Afghanistan, voor Irak. Waka-Waka is in dit geval geen voetbalsong maar een innovatieve telefoonlader plus zaklamp op zonne-energie. METRI heeft er een aantal voor de collega’s gekocht en een aantal als relatiegeschenk aangeschaft en dit alles heeft een prachtig spin-off: door deze aankoop gaan er net zoveel solar-opladers naar Keniaanse schoolkinderen in de mensonterende slums.

Hoe ontstaan ideeën? Paul Cornelisse, director METRI Group, zit geregeld op de racefiets. Een van zijn sportieve vrienden is zakelijk gelinkt aan de producent van de Waka-Waka’s en stelde voor er een project van te maken. Was het geen goed idee om er een aantal aan te schaffen zodat ze voor een goed doel zouden gaan rijden, begin september in de Alpen? Het idee sprak aan en direct werden er 50 besteld voor het bedrijf en voor de relaties van METRI. Waka-Waka betekent in het Swahili overigens schitterend licht en is daarom zeer toepasselijk als naam van een solar LED lamp.

Even de achtergrond: de Waka-Waka is niets minder dan een duurzame en veilige oplossing voor een grootschalig milieu- en gezondheidsprobleem. Een miljard mensen zit een groot deel van de dag zonder stroom, nog eens anderhalve miljard is niet eens aangesloten op een elektriciteitsnetwerk. Zij redden zich in de meeste gevallen met petroleum lampen. De rook die vrouwen en kinderen hiervan dagelijks inademen staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten per dag. De Waka-Waka heeft nog iets moois: het is gekoppeld aan een scholingsprogramma en helpt op die manier ook bij de ontwikkeling van kinderen. Door middel van de Waka-Waka kunnen deze kinderen ook ’s avonds blijven lezen en leren.

Het apparaat kan zestien uur leeslicht leveren, acht uur een woonkamer verlichten of tachtig uur lang nachtverlichting verzorgen. En, zoals gezegd, als je er één koopt gaat er ook één naar een ontwikkelingsland of een land waar een humanitaire ramp zich aan het voltrekken is. In ons geval is het goede het S.U.N. for Malindi-project in Kenia.

Paul fietst in september van Bussum naar Geneve en zijn Waka-Waka gaat mee. Einde van de dag is zijn telefoon weer opgeladen én heeft Paul de beschikking over een nachtlamp. En nu horen we u denken: METRI, die doen toch IT-sourcing en benchmarking? Ja, klopt. Dat doen we óók.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777